Grootste zonnevlam in zeven jaar zorgt voor geweldig noorderlicht

Klimaat, natuur en milieu
zondag, 06 oktober 2024 om 10:48
bijgewerkt om zondag, 06 oktober 2024 om 10:49
anp 505916031

Zonnevlam X9.05 is de krachtigste sinds 2017. En daar kunnen we in Nederland ook van genieten in de vorm van het noorderlicht dat met een beetje mazzel te zien is.

Een zonnevlam is een energie-explosie die wordt veroorzaakt door magnetische activiteit waardoor heel veel licht, warmte en geladen deeltjes de ruimte in worden geschoten. Zo'n zonnevlam duurt een paar uur. 

Daarbij kan een zogenoemde coronale massa-ejectie (CME) vrijkomen. Die bevat elektrisch geladen deeltjes, die als ze botsen met de aarde, geomagnetische stormen kunnen veroorzaken. En daardoor zien wij het noorderlicht. 

Bij de laatste grote zonnevlam ontstond een CME. "Op dit moment verwacht ik een botsing met de aarde aan het einde van 5 oktober en het begin van 6 oktober”, aldus de Amerikaanse meteoroloog Sara Housseal.

Het is niet het enige bijzondere fenomeen aan de nachtelijke hemel. Tussen 11 en 15 oktober komt een komeet relatief dicht bij de aarde. Die is dan met het blote oog zichtbaar en heeft waarschijnlijk een mooie lange staart. 

Dat het noorderlicht tegenwoordig zo vaak te zien is, is overigens niet gek. Dit gaat met natuurlijke cycli en we zitten nu in een periode waarin de aurora borealis, zoals het licht officieel heet, vaker aan de hemel verschijnt.

Bron: AD.nl