Het aantal ziektes dat in verband wordt gebracht met luchtvervuiling neemt met de dag toe, lijkt het wel. Een nieuwe grote
overzichtsstudie komt weer met slecht nieuws: zelfs een klein beetje te veel fijnstof voor een korte periode leidt al tot een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Daarover schrijft The Guardian.
Luchtvervuiling werd eerder al gelinkt aan kanker, longziektes, miskramen en zelfs geestelijke problemen. De nieuwe studie vindt ook een duidelijk verband met hartziekten, maar stelt dat de schade van smerige lucht eigenlijk niet beperkt blijft tot verschillende ziektes, maar het hele lichaam op een onderliggend niveau aantast. Daarmee versterken ze de bevindingen van een
onderzoek eerder dit jaar dat aantoonde dat luchtvervuiling op celniveau schadelijk is.
Het onderzoeksteam van de universiteit van Harvard analyseerde meer dan 95 miljoen ziekenhuisopnamen in de VS van mensen van 65 jaar en ouder. Ze vergeleken de data met de hoeveelheid fijnstof in de lucht in de dagen van hun ziekenhuisopname en in andere periodes. Wat bleek: zelfs als er maar een klein beetje meer PM2.5 (fijnstofdeeltjes van 2,5 micrometer) in de lucht zat in de omgeving van de patiënt was de kans groter dat hij in het ziekenhuis belandde met hartklachten. De kans nam met 0,14 procent toe voor iedere extra microgram fijnstof per kubieke meter.
Hoofdonderzoeker Yaguang Wei legt uit dat de schade van PM2.5 (de schadelijkste vorm van fijnstof) niet beperkt blijft tot individuele organen. "Het heeft een meer systemisch effect op meerdere pathofysiologische processen, zoals ontstekingen, infecties en de balans van elektrolyten," aldus de wetenschapper.