Bij zeker 100.000 mensen schakelt de omvormer van zonnepanelen dagelijks even uit door overspanning op het energienet. Het vaakst gebeurt dit in juni. Vooral op het platteland zijn de problemen groot.
De spanning op het elektriciteitsnet moet minimaal 207 volt zijn en maximaal 253 volt. Gaat de waarde daaroverheen dan is er sprake van overspanning. Dit komt vooral voor als de zon hard schijnt en zonnepanelen te veel aan het net terugleveren.
Door overspanning kunnen apparaten kapot gaan. Daarom wordt de omvormer van zonnepanelen automatisch uitgeschakeld als de spanning te hoog wordt. Vooral in Friesland en West-Friesland is er vaak sprake van overspanning en dus de uitschakeling van de zonnepanelen, maar ook in het zuiden van Gelderland gaat het vaak mis.
Oorzaak is de gigantisch snelle groei van het aantal zonnepanelen in Nederland: een vervijfvoudiging in acht jaar tijd. Daar is het net niet op gemaakt, legt Theo Scholte van Netbeheer Nederland uit aan RTL Nieuws. "Het energienet was gebouwd om vanuit een centrale plek elektriciteit te sturen. Eenrichtingsverkeer dus. Wat je nu ziet is dat het ook decentraal wordt opgewerkt. En het gaat ook nog eens om een energiebron die moeilijk te sturen is."