Voor het eerst staat klimaatschade officieel op de agenda van een klimaattop. Daar is lang over gesteggeld. Maar pas nu de top in Egypte is, wordt er een speerpunt van gemaakt.
Klimaatschade is de onomkeerbare schade en het verlies van geld en mensenlevens dat ontstaat door klimaatverandering, legt Joyeeta Gupta, hoogleraar milieu en ontwikkeling aan de Universiteit van Amsterdam, uit
aan RTL Nieuws. "Je kunt dijken en duinen bouwen tegen de stijgende zeespiegel, maar er is ook schade die al heeft plaatsgevonden. Zoals grote bosbranden, of de gevolgen van orkaan Ian. Dat is klimaatschade. De vraag is: wie gaat die schade betalen?"
De afgelopen vijf jaar vond de klimaattop plaats in rijke westerse landen. Dat het nu in Egypte is, heeft er volgens Gupta mede toe geleid dat klimaatschade op de agenda kwam. "Er is zoveel schade in zoveel landen. Ik denk dat de groeiende boosheid ervoor heeft gezorgd dat dit nu een agendapunt is. Het wordt ook steeds moeilijker voor rijkere landen om het probleem te negeren."
Voor ontwikkelingslanden is het punt van klimaatschade belangrijk, omdat ze erkenning willen voor het feit dat ze weinig milieuschade berokkenen, maar zelf wel heel veel schade ondervinden door klimaatverandering. Maar Gupta betwijfelt of er echt iets verandert. "Ik ben bang dat dat klimaatschadeverhaal heel lang alleen een praatclub zal worden, waarbij alleen symbolische sommen geld beschikbaar worden gesteld uit al bestaande ontwikkelingssamenwerkingsbudgetten."