Wat de aarde in een jaar kan produceren hebben we vorige week alweer opgebruikt voor 2019. We kunnen niet blijven consumeren zoals we dat nu doen. Alleen al om klimaatverandering tegen te gaan, moeten we op zoek naar alternatieven voor bijvoorbeeld vlees. Gelukkig staat de wetenschap niet stil. Het is even wennen misschien, maar deze 5 hapjes zijn prima vleesvervangers. In de zee kom je ze liever niet tegen, maar gebakken op je bord smaken ze prima. "Kwal doet me denken aan oesters, het veroorzaakt een smaakexplosie op de tong," vertelt de Italiaanse zeebioloog Silvio Greco aan . Ook de Chinezen genieten al langer van kwal, zij het gefrituurd. Een tekort zal er voorlopig niet zijn. In de Middellandse Zee is het aantal kwallen in 15 jaar tijd met 400 procent gestegen. Ze vormen inmiddels een bedreiging voor ander zeeleven. Insecten eten, het bestaat al een tijdje, maar erg veel zin hebben de meeste mensen er niet in. Toch zijn meelwormenburgers en gefrituurde sprinkhanen prima te eten. Insecten hebben weinig voer nodig, weinig landoppervlak en bij de kweek komen veel minder broeikasgassen vrij dan bij de productie van vlees. Het duurt waarschijnlijk niet lang meer of het lukt om op kostenefficiënte wijze vlees na te maken in een laboratorium met de hulp van de stamcellen van dieren. Volgens onderzoek dat in vakblad verscheen kost de productie van kweekvlees 7 tot 45 procent minder energie en 96 procent minder broeikasgassen dan normaal vlees. Algen beschikken over zeer hoge concentraties vitaminen, mineralen, antioxidanten en eiwitten. Vroeger werden ze zelfs als medicijn gebruikt, maar ze kunnen ook een uitstekende vleesvervanger zijn. Er bestaan al algenburgers en algendips voor op brood. Het zou sterk naar spinazie smaken. Er is al 3D-geprinte sushi en pasta uit de 3D-printer, die elke vorm kan aannemen die je leuk vindt. 3D-geprint voedsel kan een smakelijk alternatief zijn voor wie moeite heeft met slikken. Ook is de kooktijd korter.