Na ramp in Dolomieten: klimaatverandering slaat keihard toe in Italië

Klimaat, natuur en milieu
dinsdag, 05 juli 2022 om 9:26
anp 451341889

Experts zijn het erover eens: de enorme lawine op de Marmolada in de Italiaanse Dolomieten, die zeker aan zeven mensen het leven heeft gekost, is een gevolg van de opwarming van de aarde. Die slaat ook in Italië keihard toe.

VTM-weervrouw en klimaatexpert Jill Peeters vertelt tegen HLN: “De tragedie in de Alpen, op een berg die ik goed ken, is het resultaat van de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde: onze geliefde ecosystemen - berggletsjers, regenwouden, wetlands en koraalriffen - worden vernietigd door ons krankzinnige gedrag. Stop met de wetenschap te ontkennen.”

De Marmolada is met 3343 meter de hoogste berg in de Dolomieten. Het was er ten tijde van het ongeluk 10 graden, uitzonderlijk warm. “In de hele regio, van Italië tot de Balkanlanden en zelfs verder, tot in Hongarije, worden recordtemperaturen gemeten”, zegt Peeters. Op Sicilië is het code rood. “Centraal- en Zuid-Europa zien heel hard af.”

Peeters legt uit: “Een gletsjer heeft een dik pak sneeuw nodig om zichzelf gezond te houden en dat viel deze winter niet in de regio. De zon brandt dus rechtstreeks op het ijs dat een vuilere kleur heeft dan de witte sneeuw die zonlicht reflecteert. De warmte dringt tot diep in de rotsen en laat het laagje lijm, de dunne sneeuwlaag tussen de spleten, smelten. Een massa smeltwater werkt dan als een soort glijmiddel voor het ijs. Grote brokken beginnen dan te schuiven en breken af. Soms gaat dat heel langzaam, soms heel bruusk zoals vorig weekend."

Watertorens van EuropaVolgens glacioloog Roberto Colucci, die de Marmolada bestudeert verdwijnt de gletsjer niet in 25 tot 30 jaar, zoals hij drie jaar geleden voorspelde. “Met deze snelheid zal het waarschijnlijk eerder zijn." Peeters: “Elk jaar trekt de gletsjer zich 15 tot 30 meter terug. Dat cijfer zegt alles. De Alpen zijn dé watertorens van Europa.”

“Er viel dit voorjaar in Italië uitzonderlijk weinig regen", zegt Peeters. “De Italianen hebben nu alle pech samen en zijn droog en verzwakt aan de zomer begonnen. Het is nog maar begin juli, het warmste moet nog komen.” De laatste gletsjersneeuw verdwijnt normaal pas rond 23 augustus uit de Italiaanse bergen, maar dit jaar gebeurde dat deze week al.