De opwarming van de aarde dreigt een groot probleem te worden als we niet snel in actie komen om de uitstoot van CO2 te verminderen. Gek genoeg, zijn het vooral West-Europese landen die klimaatverandering niet zo serieus nemen.
Meer dan 80.000 mensen uit 40 landen werkten mee aan de jaarlijkse Digital News Reports van het Reuters Institute van de universiteit van Oxford. Bijna zeven op de tien ondervraagden noemt de opwarming van de aarde 'een groot of heel groot probleem', maar de verschillen per land zijn groot. In Chili, Zuid-Afrika en Kenia vindt bijvoorbeeld rond de 90 procent van de respondenten de opwarming een groot probleem. Ook in Zuid-Europese landen maakt nog zeker driekwart zich grote zorgen.
Opmerkelijk is dat de percentages in Noord-West Europa veel lager liggen. Het minst bezorgd zijn Nederland, Noorwegen, Zweden, Denemarken en België. In ons land vindt maar 41 procent van de ondervraagden de klimaatcrisis een ernstig probleem, maar zelfs in Zweden, het land van Greta Thunberg, ligt dat percentage slechts op 50 procent. Ook de groep mensen die klimaatverandering totaal niet serieus neemt, is in deze landen het grootst.
Kleine kanttekening: in landen met minder toegang tot internet zijn hogeropgeleiden oververtegenwoordigd. Dat verklaart voor een klein deel waarom respondenten in Zuid-Amerika en Afrika de opwarming van de aarde relatief heel serieus nemen. Andere verklaring is dat ze in het dagelijks leven simpelweg de gevolgen meer merken van de stijgende temperaturen.
Hoe het kan dat progressieve landen als Nederland en vooral Zweden zulke lage percentages hebben, is gevraagd aan Martin Hultman, die onderzoek doet naar klimaatontkenning aan de universiteit van Göteborg. "Deze cijfers verbazen me niet," zegt hij in een email aan Science Alert. "Sinds 2010 is de extreemrechtse partij Zweden Democraten tegen elke vorm van klimaatbeleid, inclusief het akkoord van Parijs. En we weten dat klimaatontkenning wijdverspreid is in Zweden, zeker sinds rechtse media online complottheorieën verspreiden over Greta Thunberg."
Bron(nen): Science Alert