Het houdt maar niet op met de
prijsstijgingen van olijfolie. Het 'vloeibare goud' uit de
Méditerranée is de afgelopen drie jaar meer dan dubbel zo duur
geworden. Voor een liter olijfolie van een A-merk ben je tegenwoordig
al gauw 15 euro kwijt. Waarom stijgt die prijs zo hard?
“Niet normaal”, roept Vito
Martielli uit tegen het Amerikaanse nieuwsnetwerk
CNBC. De granen- en
olie-analist van Rabobank, die al twintig jaar in het vak zit, zegt
nog nooit eerder zo’n extreme prijsstijging te hebben meegemaakt.
Voedselinflatie
De voedselinflatie was de afgelopen
jaren erg hoog, maar olijfolie spant de kroon. Waar een gemiddelde
tas boodschappen van begin 2022 tot en met eind 2023 zo’n 20
procent duurder werd, steeg de prijs van een fles olijfolie in
diezelfde periode met gemiddeld 50 procent, berekende het Centraal
Bureau voor de Statistiek (CBS).
Ziekte
Het probleem ligt bij de bron van de
olijfolie: de olijfbomen. Het gaat niet goed met de boomgaarden in
Italië, Griekenland en Spanje – waar zo'n 95 procent van alle
Europese olijfolie wordt geproduceerd. Een deel van de bomen lijden
aan Olive quick decline syndrome. Deze ziekte, die in Europa is
aangeland via Costa Ricaanse koffieplanten, wordt veroorzaakt door
een bacterie die door insecten wordt verspreid.
Klimaatverandering
De bomen geven ook minder vruchten door
de langdurige periodes van droogte in de mediterrane landen, die
steeds vaker voorkomen als gevolg van klimaatverandering. In de
winter wordt het niet koud genoeg meer, waardoor parasieten hun kans
grijpen. Daarnaast gaan olijfbomen in rook op door natuurbranden.
Mislukte oogsten
Al met al mislukten er hierdoor de
laatste jaren nogal wat oogsten en kwam er dus fors minder olijfolie
op de markt. In Spanje halveerde de totale productie bijvoorbeeld:
waar er in 2022 nog 1,4 miljoen ton olie werd geperst, was dat in
2023 nog maar 700.000 ton. De prijs stijgt als gevolg van een
verlaagd aanbod.
Beter weerbare bomen
Olijfolie is tegenwoordig het meest
gestolen supermarktproduct in Spanje, zo bleek uit een onderzoek
onder Spaanse winkels. Toch is er ook gematigd positief nieuws vanuit
de Europese Commissie. “Klimaatverandering blijft een uitdaging,
maar onderzoek en innovatie leiden wel tot beter weerbare bomen.
Bovendien blijft de hoeveelheid land die bestemd is voor de productie
tot en met 2035 gelijk”, verwachten de hoge heren uit Brussel.