Aan de ene kant van de wereld sterven mensen van de honger, aan de andere kant gooien ze de helft weg. De helft. Van alle
voedsel dat wordt geproduceerd gooien Amerikanen de helft zo in de vuilnisbak. Of het ligt weg te rotten op het veld. Belangrijkste reden is dat het er niet mooi genoeg uit ziet. Volgens tellingen van de Amerikaanse overheid wordt een derde van al het voedsel verspild door winkels en consumenten, maar dan is er ook nog een deel dat al eerder in de productieketen verdwijnt. Beschadigde groenten blijven op het land liggen om de arbeidskosten van het oogsten uit te sparen. Of het blijft achter in het magazijn vanwege kleine imperfecties. Experts gaan er vanuit dat in totaal de helft van alle voedsel verloren gaat. De Californische boer Wayde Kirschenman vertelt: "Ik schat dat ik een kwart van de oogst weggooi of aan het vee voer. Soms is het nog meer." Iets te donkere bloemkool wordt uitgereden over het land. Druiven die niet de perfecte vorm hebben, zijn naar de vuilstort gebracht. Kirschenman heeft in juni nog een aanzienlijk deel van zijn watermeloenen aan de koeien gevoerd. De voedselverspilling is kostbaar. Een gezin van vier gooit al snel voor 1.600 dollar per jaar weg. Ook leidt het tot armoede en trekt het een zware wissel op het milieu. Wereldwijd gaat ongeveer een derde van al het voedsel verloren. Dat is 1,6 miljard ton per jaar. Het is niet onmogelijk om daar iets aan te doen, zo bewijst een land als , dat tal van geslaagde initiatieven heeft ontplooid om de voedselverspilling te verminderen.