De klimaatcrisis maakt de tropen praktisch onleefbaar. Door stijgende temperaturen en luchtvochtigheid komen mensen die in het gebied rond de evenaar wonen in levensgevaar, blijkt uit nieuw onderzoek van de universiteit van Princeton.
Als het overheden wereldwijd niet lukt om de temperatuurstijging onder de 1,5 graad te houden, dan bereikt de regio tussen de keerkringen 'de grenzen van de menselijke adaptatie', klinkt het in het rapport dat
in Nature Geoscience verscheen.
Als de
natteboltemperatuur, een maatstaf voor temperatuur in combinatie met luchtvochtigheid, boven de 35 graden komt, kan het lichaam zichzelf niet meer voldoende koelen, met potentieel dodelijke gevolgen. "Als het te vochtig is kan ons lichaam niet afkoelen door te zweten. Daarom is de luchtvochtigheid van belang als we de leefbaarheid in warme regio's bestuderen," zegt onderzoeksleider Yi Zhang van Princeton University. "Hoge lichaamstemperaturen zijn gevaarlijk of zelfs dodelijk."
Als de aarde met meer dan 1,5 graad opwarmt, wordt de natteboltemperatuur in de tropen hoger dan 35 graden, wat het gebied extreem zwaar maakt om in te leven. Dat heeft mogelijk ernstige gevolgen voor een aanzienlijk deel van de wereldbevolking: 40 procent van de mensen woont in landen met een tropisch klimaat. Dat aantal loopt op tot de helft in 2050. Nu al is de aarde met 1,1 graad opgewarmd sinds de industriële revolutie.
De studie is de zoveelste wetenschappelijke waarschuwing voor de gevaren van extreme hitte. Zware hittegolven maken delen van het Midden-Oosten, maar ook van China en India moeilijk leefbaar.