Europa moet zo snel mogelijk onafhankelijk worden van Russische energie. Daarom wil Brussel het coronaherstelfonds uitbreiden en tot 2030 bijna 300 miljard uitgeven aan groene investeringen.
Eurocommissaris Frans Timmermans heeft een enorm plan samengesteld om te investeren in waterstof, energiebesparing en uitbreiding van hernieuwbare energie. Daarnaast richt de EU-klimaatchef zich op strengere duurzaamheidsdoelen en -regels.
Het idee is om zonnepanelen en warmtepompen te verplichten voor nieuwbouw vanaf 2029. Om dit mogelijk te maken is een enorme subsidie- en leningenpot nodig. Als alles volgens plan verloopt, kunnen we dan uiteindelijk zonder Russisch gas, olie en kolen.
“Sommige mensen zullen misschien zeggen: wat een enorme berg met geld. Maar we moeten niet vergeten dat er nu ieder jaar 100 miljard euro naar Poetin gaat”, legt Timmermans uit. “Dat geld kan straks in Europa blijven.”
Het tijdelijke coronaherstelfonds lijkt op deze manier omgetoverd te worden tot een soort klimaatfonds voor de middellange termijn. Premier Mark Rutte zei in 2020: “Dit is een eenmalig instrument. In het kader van een zeer ernstige Europees-economische crisis waarin een aantal landen al zeer hoge schulden hebben.”
Na het binnenvallen van Poetins leger in Oekraïne en de EU-sancties die daarop volgden, raken we van de regen in de drup. Een nieuwe Europese schuldencrisis dreigt. Het is nog maar de vraag waar de honderden miljarden nu exact aan uitgegeven worden.