Volgens demissionair minister Piet Adema (Landbouw) kan het over een paar jaar met "heel veel" boeren "wel eens heel slecht aflopen" als er geen hulppakket komt om het mestprobleem te verlichten. Eerder deze week lekte uit dat de bewindsman werkt aan een nieuwe opkoopregeling om ze te helpen. Hij wil een warme sanering nu het nog kan.
BBB en de boerenorganisaties werden - zoals gebruikelijk - meteen heel kwaad. Ze denken dat de meeste boeren boer kunnen blijven en de over de mest- en stikstofuitstoot met Europa en de rechter valt t marchanderen. Althans, ze zeggen dat ze dat denken. Dat valt te betwijfelen, want iedereen die is ingewijd weet dat de huidige omvang van de Nederlandse veestapel niet kan worden gehandhaafd. De miljoenen beesten produceren te veel mest en teveel stikstof. Nu is een 'warme' sanering nog mogelijk, een sanering waarbij stoppende boeren voldoende geld krijgen voor de rest van hun leven. Als LTO en BBB hun zin krijgen volgt binnen een paar jaar een koude sanering.
De EU heeft een einde gemaakt aan de uitzonderingspositie van Nederlandse veehouders die twintig jaar lang veel meer mest mochten uitrijden dan collega's in andere lidstaten. Dat gaat boeren tienduizenden euro's kosten, aldus de minister. Brussel schrapt de zogenaamde derogatie omdat de boeren zich onder meer niet aan de regels hielden.
Volgens de minister hoeft er niet gerekend te worden op coulance of steun vanuit de EU. "Het zou heel erg helpen als Europa een handje zou willen helpen. En ik ben natuurlijk ook in Europa bezig geweest, maar dat zit muurvast. En ik ben daar ook niet hoopvol op dat Europa ons weer de ruimte gaat geven voor die specifieke boeren."
Adema overweegt een breed pakket aan maatregelen. Hij denkt onder meer na over een opkoopregeling waar alle veehouders een beroep op kunnen doen. Maar de partijen die een nieuwe regering willen vormen voelen niets voor dat laatste. Volgens de minister moet er wel iets gebeuren, omdat de "urgentie buitengewoon hoog" is.