Voor het eerst: luchtvervuiling gelinkt aan hersentumoren

Klimaat, natuur en milieu
woensdag, 13 november 2019 om 16:31
welingelichtekringen header 1

We weten langzaam steeds meer over de gevaren van luchtvervuiling. Werd fijnstof in de lucht eerder al in verband gebracht met longkanker en hart- en vaatziekten, nu is er ook een link gevonden met hersentumoren.

Met name ultrafijnstof, dat wordt uitgestoten door onder meer dieselauto's, verhoogt de kans op hersenkanker. Een nieuwe studie toont aan dat nanodeeltjes in de hersenen terecht kunnen komen en hun carcinogene chemicaliën daar achterlaten.

Hersentumoren zijn zeldzaam. De wetenschappers hebben becijferd dat een toename van luchtvervuiling met het equivalent van verhuizen van een rustige naar een drukke straat, zal leiden tot één extra geval van hersenkanker per 100.000 mensen.

"De risico's die gepaard gaan met luchtvervuiling zijn niet per se heel groot, maar het punt is dat de hele bevolking er aan wordt blootgesteld," legt hoofdonderzoeker Scott Weichenthal van de Canadese McGill University uit. "Dus als je deze kleine kansen vermenigvuldigt met heel veel mensen, dan gaat het toch over grote getallen."

Weichenthal vertelt verder dat er nog heel weinig bekend is over de oorzaken van hersentumoren. "Dus elke omgevingsfactor die we kunnen identificeren is nuttig om het begrip van deze ziekte te vergroten," besluit de onderzoeker.