Waarschijnlijk grootste methaanlek ooit ontdekt in Russische mijn

Klimaat, natuur en milieu
woensdag, 15 juni 2022 om 10:12
anp 364554231

Mogelijk is het grootste methaanlek ter wereld ontdekt in een Russische kolenmijn. De mijn zou het CO2-equivalent van vijf kolencentrales hebben uitgestoten.

In januari kwam er ongeveer 90 ton methaan per uur vrij uit de mijn, blijkt uit data van GHGSat, een Canadees bedrijf voor satellietmonitoring. Op dit moment lekt de mijn minder methaan, ongeveer een derde van wat in januari werd geregistreerd, maar vermoedelijk was het lek al actief een half jaar voor de ontdekking begin dit jaar.

Het lek is afkomstig van de Raspadskaya-mijn in West-Siberië, de grootste kolenmijn in Rusland en is 50 procent groter dan enig ander lek dat GHGSat heeft gezien sinds het in 2016 begon met de wereldwijde satellietmonitoring.

Brody Wight, directeur bij GHGSat, zegt in The Guardian dat methaan een neveneffect is van kolenmijnen dat vaak over het hoofd wordt gezien. "We zien in het algemeen een toename van methaan uit deze mijn, wat het gevolg kan zijn van een verhoogde steenkoolproductie, gekoppeld aan wereldwijde trends in het gebruik van steenkool", zei hij.

Hoeveelheid methaan geheimBijna nergens wordt zoveel methaan geproduceerd als in Rusland als gevolg van de steenkoolwinning, maar Poetin houdt de uitstoot zoveel mogelijk geheim.

Methaan is ongeveer 80 keer krachtiger als broeikasgas dan koolstofdioxide, hoewel het in de atmosfeer in ongeveer 20 jaar wordt afgebroken. In februari waarschuwde het Internationaal Energieagentschap dat de meeste landen hun methaanemissies te laag rapporteren, en dat de werkelijke hoeveelheden die in de atmosfeer terechtkomen veel groter zijn dan gedacht.

Recente studies hebben aangetoond dat het verminderen van methaan een van de snelste manieren is om de wereldwijde temperatuurstijging tegen te gaan. Een scherpe afname van methaanuitstoot nu zou een stijging van ongeveer 0,25 graden tegen 2050 kunnen voorkomen.

Bron(nen): The Guardian