Nederlanders zijn het afgelopen jaar korter gaan douchen en we kiezen eerder voor tweedehands kleding. Dat blijkt uit een onderzoek van I&O Research in opdracht van het blad
Binnenlandse Bestuur.Al jaren maken ongeveer zeven op de tien Nederlanders zich zorgen over de CO2-uitstoot en klimaatverandering. "Maar dit jaar zien we voor het eerst dat de gemiddelde Nederlander duurzamer gedrag vertoont: duurzamere verwarmingsmethoden en energiebesparende maatregelen, men vliegt en rijdt minder, eet minder vaak vlees en staat minder lang onder de douche, om enkele voorbeelden te noemen", schrijft het rapport. De voorlopers in duurzaam doen zijn jongeren tot 34 jaar en hoger opgeleiden, zij zijn duurzaam uit overtuiging. Dit is zichtbaar in het eten van minder vlees of het boeken van CO2-compensatie bij een vliegreis. Ze zijn minder gaan vliegen en hebben meer last van vliegwroeging. Ook nemen ze vaker de fiets en hebben ze zonnepanelen op het dak liggen. Lager en middelbaar opgeleiden en andere leeftijdsgroepen doen daarentegen pas mee als duurzaam gedrag ook kostenbesparend is, bijvoorbeeld door minder lang te douchen.
In 2020 reden we gemiddeld nog zo'n 12.300 kilometer per jaar met onze wagen, dit jaar verwachten we zo'n 2000 kilometer minder te rijden.Verder zijn we dit jaar minder minuten gaan douchen: van gemiddeld 7,1 naar 6,6 minuten per dag. 14 procent koopt het liefst tweedehands kleding, bij het vorige onderzoek was dat nog 9 procent.
Het aantal vegetariërs en veganisten is niet gegroeid volgens het onderzoek, maar wel slaat de rest vaker een dagje over met het eten van vlees. Nog 44 procent eet elke dag vlees, dit was 49 procent in 2020.