Het was al lange tijd de wens van wetenschappers om de hartslag van een blauwe vinvis op te meten, maar dat is lastig. Het is immers nogal een groot dier en je moet de hartslagmeter op de juiste plaats aanbrengen. Maar het lukte en wat blijkt: het hart van het grootste zoogdier ter wereld klopt soms maar twee keer per minuut.
“Ik dacht echt dat er een kleine kans was dat het zou gaan lukken,” vertelt onderzoeker Jeremy Goldbogen. “Eerst moet je een blauwe vinvis vinden, de sensor op de juiste locatie op de walvis zien te krijgen, op de juiste manier contact maken met de huid van de walvis en natuurlijk zorgen dat de sensor werkt en data registreert.”
De wetenschappers hadden geluk. Het was in één keer raak. Ze ontdekten dat de hartslag van de blauwe vinvis enorm terugliep als het dier naar voedsel dook. Gemiddeld sloeg het hart maar vier tot acht keer per minuut tot soms zelfs maar twee keer per minuut. De hartslag steeg naar tien tot twintig slagen per minuut als de blauwe vinvis op diepte was en ging filtervoeden. Het snelst klopte zijn hart als hij naar de oppervlakte kwam om te ademen. Dan steeg de hartslag naar 27 tot 37 keer per minuut.
De resultaten waren verrassend. Zowel de laagste als de hoogste hartslag hadden de wetenschappers niet verwacht. Ze vermoeden dat de blauwe vinvis continu de limieten van zijn hart opzoekt. Het zou kunnen verklaren waarom er geen groter zoogdier bestaat. Het hart zou het niet aankunnen om nog een groter lichaam aan de praat te houden.
Bron(nen): Scientas