Negen jaar geleden dook de wolf voor het eerst in ongeveer 150 jaar weer op in Nederland, en sindsdien is de beschermde diersoort sterk aan het oprukken in en om de natuurgebieden. Met wildrasters proberen boeren en ook Nationaal Park de Hoge Veluwe om de dieren weg te houden. Maar onderaan dit bericht is duidelijk te zien dat de wolven met wat acrobatiek aan de andere kant kunnen geraken.
In totaal zijn er negen roedels in Nederland bestaande uit zo'n twintig gevestigde wolven en minstens 39 welpen. De meeste wolvenroedels zitten op en rond de Veluwe, maar ook in Friesland en in Drenthe zijn roedels te vinden. Daarnaast zijn er ook nog zwervende wolven, maar het is niet bekend hoeveel er daarvan rondlopen.
Sinds 2015 zouden liefst 3386 boerderijdieren het loodje hebben gelegd door toedoen van bloeddorstige wolven. De Hoge Veluwe ziet de wildstand kelderen door de wolf, en zet daarom wildrasters neer, bijvoorbeeld op het ecoduct hieronder, waar de Zuidwest-Veluwe-roedel op klimt.
“Dit raster is niet voorzien van stroomdraden en dus niet wolfwerend”, schrijft boswachter Frank Theunissen op X bij onderstaande beelden. “Je kunt ook goed zien dat de wolven nog aan het verharen zijn van winter naar zomervacht.”