Wat als de immigratie echt zou stoppen? The Economist legt uit waarom dat helemaal niet kan

Opinie
woensdag, 24 juli 2024 om 10:29
anp 472963113
In de hele rijke wereld willen steeds meer mensen dat de immigratie stopt of zelfs wordt teruggedraaid. In veel landen is een meerderheid voor sterke inperking van het aantal mensen dat het land inkomt. Veel mensen verlangen zelfs naar deportaties, ook in Nederland.
Maar kan dat wel? Vraagt de Economist zich af.
Antwoord: nee. Dat kan niet.

Economische gevolgen

1. Arbeidsmarkt en Economie:
  • Verlies van Arbeidskrachten: Veel immigranten werken in sectoren waar een tekort aan arbeidskrachten is, zoals de bouw en gezondheidszorg. Het verwijderen van deze werknemers zou leiden tot ernstige tekorten en inefficiënties in deze sectoren.
  • Impact op welvaart: Massale deportaties zouden het bruto binnenlands product (BBP) aanzienlijk kunnen verminderen. Een studie schat dat het Amerikaanse BBP over tien jaar met $4.700 miljard zou dalen door massale deportaties.
  • Verlies van consumenten: Immigranten zijn ook consumenten. Hun vertrek zou de vraag naar goederen en diensten verminderen, wat de economie verder zou schaden.
2. Kosten en logistiek:
  • Hoge kosten: Het uitvoeren van massale deportaties is logistiek ingewikkeld en duur. De kosten voor handhaving, detentie en transport zouden enorm zijn.
  • Beperkte capaciteit: Er is een gebrek aan detentiecapaciteit om miljoenen mensen vast te houden, wat een praktische beperking vormt voor massale deportaties.

Sociale Gevolgen

1. Gezinnen en Gemeenschappen:
  • Gezinsverbrokkeling: Veel immigranten hebben familieleden die legaal in het land verblijven, waaronder kinderen die staatsburgers zijn. Deportatie zou deze gezinnen uit elkaar halen en aanzienlijke emotionele en financiële stress veroorzaken.
  • Gemeenschapsimpact: Gemeenschappen zouden te maken krijgen met een verlies aan sociale cohesie en een toename van armoede en onzekerheid. Dit zou vooral zwaar vallen op gemeenschappen die al kwetsbaar zijn.

Politieke en langetermijneffecten

  • Vergrijzing: Veel rijke landen kampen met een vergrijzende bevolking. Immigranten bieden een broodnodige aanvulling van jonge, werkende mensen die bijdragen aan het pensioen- en zorgstelsel.
  • Politieke druk: Hoewel het beperken van immigratie op korte termijn politieke steun kan opleveren, zijn de langetermijneffecten negatief. Het handhaven van een strikt anti-immigratiebeleid is op de lange termijn economisch en sociaal onhoudbaar.