Het leggen van een nieuwe vloer kan je ruimte een totaal nieuwe uitstraling geven. Maar om ervoor te zorgen dat je vloer er niet alleen prachtig uitziet, maar ook jarenlang meegaat, zijn er een aantal belangrijke stappen die je niet mag overslaan. Een goed voorbereid proces – inclusief het egaliseren van de ondergrond – voorkomt problemen en zorgt voor een duurzaam eindresultaat. Hier zijn zeven essentiële dingen waar je op moet letten bij het leggen van een vloer.
1. Controleer de ondergrond
De basis van een mooie en duurzame vloer begint met een stabiele en geschikte ondergrond. Controleer of de vloer egaal, schoon en droog is. Oneffenheden, scheuren, of hoogteverschillen kunnen ervoor zorgen dat de nieuwe vloer niet goed ligt, sneller slijt, of zelfs beschadigd raakt.
Tip: Als de ondergrond niet helemaal vlak is, is egaliseren een must. Een gladde ondergrond is essentieel, vooral bij vloeren zoals PVC, laminaat of vinyl.
2. Egaliseer de vloer
Een van de belangrijkste stappen bij het leggen van een vloer is het egaliseren van de ondergrond. Dit proces zorgt ervoor dat de vloer volledig vlak is, waardoor oneffenheden worden weggewerkt en de vloerbedekking beter hecht.
Laat dit door een professional doen voor een strak en duurzaam resultaat.
3. Kies de juiste ondervloer
Een ondervloer is niet alleen een extra laag, maar speelt een belangrijke rol in het comfort en de levensduur van je nieuwe vloer. De keuze van de ondervloer hangt af van het type vloer dat je legt en de situatie in de ruimte.
Een goede ondervloer voorkomt geluidsoverlast, biedt extra isolatie en beschermt je vloer tegen vocht.
4. Controleer op vochtproblemen
Vocht is een van de grootste vijanden van vloeren, vooral bij houten of laminaatvloeren. Controleer voordat je begint of er sprake is van vocht in de ondergrond. Dit kun je doen met een vochtmeter of door een professional in te schakelen.
Tip: Bij een betonnen ondergrond is een vochtwerende folie vaak noodzakelijk om te voorkomen dat vocht uit de vloer omhoog trekt en schade veroorzaakt.
5. Laat de vloer acclimatiseren
Veel vloermaterialen, zoals hout, laminaat en PVC, moeten acclimatiseren aan de temperatuur en luchtvochtigheid van de ruimte waar ze gelegd worden. Dit voorkomt dat de vloer later gaat krimpen of uitzetten.
6. Houd rekening met uitzetvoegen
Vloermaterialen zoals hout en laminaat zetten uit en krimpen door veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Het is daarom belangrijk om bij het leggen van deze vloeren een kleine ruimte vrij te laten langs de muren en andere obstakels.
7. Werk netjes af
Een goede afwerking maakt het verschil tussen een vloer die ‘oké’ is en een vloer die er professioneel uitziet. Zorg dat plinten, overgangen en randen netjes worden afgewerkt.