De tacker is een stuk
gereedschap dat snel aan populariteit wint. Het is een soort krachtige nietmachine, waarmee vaak ook gespijkerd kan worden. Doordat een tacker de spijker in een keer in het materiaal ‘schiet’, kan dit enorm veel tijd schelen ten opzichte van schroeven of het gebruik van een hamer. Tackers zijn er echter in vele soorten en maten en zonder voorkennis is het onmogelijk om een geschikt apparaat uit te zoeken. In dit artikel leggen we je daarom uit welke tacker bij welke situatie hoort.
Constructie- of afwerktacker
Grofweg zijn tackers onder te verdelen in constructie- en afwerktackers. Constructietackers zijn vooral voor het grovere en zwaardere werk. Denk bijvoorbeeld aan het spijkeren van pallets of gevelbekleding. Hierbij worden spijkers met een relatief grote diameter en een platte kop gebruikt, die zorgen voor een stevige verbinding. Afwerktackers zijn juist geschikt voor de fijnere afwerking. Denk bijvoorbeeld aan klussen waarbij de nieten of spijkertjes aan het eind zichtbaar blijven en daarom netjes en secuur bevestigd moeten worden. Een afwerktacker maakt vaak gebruik van ‘brads’. Dit zijn dunne spijkertjes met een smalle kop. Door ze verzonken in het materiaal aan te brengen, kunnen ze gemakkelijk weggewerkt worden met wat plamuur.
Pneumatisch, elektrisch/accu of handmatig
Heb jij een keuze gemaakt voor een constructie- of afwerktacker? Dan zul je nog moeten kiezen tussen de verschillende manieren waarop tackers werken. Tackers zijn er namelijk op luchtdruk (ook wel pneumatisch genoemd), op elektriciteit en handmatig aangedreven. Handmatige tackers kunnen handig zijn omdat je hierbij niet afhankelijk bent van stroom of een compressor. Een nadeel is alleen dat deze machines niet heel veel kracht hebben, waardoor ze alleen kleine nieten en spijkers kunnen schieten.
Pneumatische tackers zitten aan het andere uiterste. Dit zijn zeer krachtige machines, waarmee nauwkeurig spijkers in dikke materialen kunt aanbrengen. Het nadeel van een pneumatische tacker is dat je afhankelijk bent van een compressor, die je niet mee kunt nemen naar moeilijk bereikbare plaatsen. Daarnaast hebben deze tackers ook het nodige onderhoud nodig.
Elektrische tackers zitten tussen handmatige en pneumatische tackers in. Ze zijn instelbaar voor materialen van verschillende diktes, maar zijn wel afhankelijk van stroomvoorziening. Je hebt hierbij de keuze tussen een machine met snoer of een machine met een accu. Met een accu machine ben je erg mobiel, maar deze is vaak wel een stuk groter en zwaarder dan bijvoorbeeld een pneumatische tacker.