In de Verenigde Staten heerst een ongezonde spanning rond de verkiezingen. Amerikaanse inlichtingendiensten slaan alarm vanwege de dreiging. NBC News meldt dat er aanwijzingen zijn dat binnenlandse extremisten voor onrust gaan zorgen. “MAGA-aanhangers lezen achter hun computer over gestolen verkiezingen en voelen wrok.”
In een verklaring waarschuwen de FBI en het ministerie voor “extremisten die geloven in complottheorieën over verkiezingsfraude”. Zij kunnen “de verkiezingen gaan terroriseren en verstoren” en vormen volgens de diensten “de waarschijnlijkste dreiging van geweld” tijdens het stemmen.
De eerste signalen zijn al zichtbaar
Volgens Amerika-kenner Kenneth Manusama zijn de eerste tekenen van die dreiging al zichtbaar. Zo werden er al stembussen in brand gestoken, wat volgens hem slechts een voorproefje is van wat mogelijk nog komen gaat.
Georganiseerd én individueel extremisme
De dreiging komt volgens Manusama niet alleen van georganiseerde groeperingen – denk aan de groepen die op 6 januari 2021 het Capitool bestormden – maar ook van eenlingen met een diepe wrok. “De afgelopen jaren is er een voedingsbodem gecreëerd waarin telkens werd geroepen dat verkiezingen zijn gestolen”, legt hij uit op BNR. Geruchten over geplande gewelddadige protesten in steden van belangrijke swing states, en het intimideren van verkiezingsmedewerkers circuleren nu volop en worden scherp gevolgd door de inlichtingendiensten.
De nasleep van 2020
Manusama merkt op dat de boosheid over de presidentsverkiezingen van 2020 nog altijd leeft. “Mensen denken nog altijd dat de verkiezingen van 2020 zijn gestolen. Die wrok leeft nog steeds”, zegt hij. Volgens de Amerikakenner zit een groot deel van deze groep thuis achter de computer, nog altijd gefrustreerd en gewapend.
MAGA
De MAGA-beweging, ontstaan uit de slogan van Donald Trump ‘Make America Great Again,’ blijkt bijzonder vatbaar voor dit sentiment. “We hebben gezien dat vooral MAGA-aanhangers hier gevoelig voor zijn en welig tieren in zo’n voedingsbodem”, zegt Manusama.
Vrijheid van meningsuiting
Volgens de Amerika-kenner moeten de inlichtingendiensten zorgvuldig te werk gaan om niet de indruk te wekken dat ze het recht op vrije meningsuiting willen inperken. “Want anders zeggen sommigen dat ze mensen bij voorbaat de mond willen snoeren.” De Amerikakenner verwacht “een zeer gespannen tijd in Amerika na de verkiezingen”.
Bron: BNR