Bradley Manning was de man die aan het Wikileaks van Julian Assange de informatie doorspeelde uit de Amerikaanse diplomatieke dienst die Assange beroemd maakte. Manning zit al twee jaar in de gevangenis en riskeert levenslang. Nu de rechtszaak tegen Manning begint, blijkt dat hij bereid is een beetje te bekennen. Hij geeft niet toe dat hij heeft gespioneerd en voor de vijand heeft gewerkt, maar wel dat hij heeft meegewerkt aan het openbaar maken van geheime stukken. Op de eigenlijke aanklacht staat de doodstraf of levenslang, op de feiten die Manning wil bekennen staan lagere straffen. Het is juridisch lastig iets te bekennen waarvan je niet wordt beschuldigd, dus het staat niet vast dat de aanklager er tevreden mee is. In het algemeen leidt een pleabargain tot onderhandelingen over een lagere straf in ruil voor de bekentenis. Andere vraag: wat heeft het openbaar maken van al die diplomatieke berichten eigenlijk opgeleverd voor de wereld? Uit de telegrammen kon volgens Wikipedia een aantal conclusies getrokken worden:
- Het Amerikaanse leger heeft zich meerdere malen misdragen in Irak en Afghanistan.
- Kritiek op de militaire operaties van het Verenigd Koninkrijk in Afghanistan.
- Claims van ongepast gedrag door een lid van de Britse koninklijke familie: prins Andrew.
- Analyses van tal van leiders. Zo werd Mahmoud Ahmadinejad vergeleken met Adolf Hitler, wordt Vladimir Poetin vergeleken met een alfamannetje en Angela Merkel als iemand die 'risico's vermijdt en zelden creatief is'.
- Vermeende banden tussen de Russische regering en de georganiseerde misdaad.
- Angsten in Washington en Londen over de beveiliging van het Pakistaanse nucleaire wapenprogramma.
- Een aantal leiders van Arabische landen, onder wie koning Abdoellah van Saoedi-Arabië, koning Hamad ibn Isa Al Khalifa van Bahrein en president Moebarakvan Egypte, heeft er bij de VS herhaaldelijk op aangedrongen Iran aan te vallen om zijn atoomprogramma te vernietigen en te voorkomen dat Teheran een kernwapen kan vervaardigen. Voorts heeft Israël gehint bereid te zijn een nucleair Iran aan te vallen.
- Twijfel aan de geestelijke gezondheid van de Argentijnse presidente Cristina Fernández de Kirchner.
- Er liggen Amerikaanse kernwapens in België en Nederland. In het telegram is sprake van 'mogelijkheid van het terugtrekken van kernwapens uit Duitsland en misschien ook uit België en Nederland'. Waarschijnlijk gaat het hier om de wapens op de vliegbases Kleine-Brogel en Volkel.
- Koningin Beatrix zou in augustus 2009 de Amerikaanse ambassadeur in Nederland verzekerd hebben dat de Nederlandse missie in Afghanistan verlengd zou worden.
- Geert Wilders werd omschreven als 'een extreem-rechtse ophitser'.
- Verschillende Nederlandse diplomaten en ambtenaren zouden de Amerikanen hebben geadviseerd hoe zij het beste Wouter Bos, destijds minister van Financiën, konden benaderen om alsnog in te stemmen met de verlenging van de militaire missie in Uruzgan.
Bron(nen): Salon New York Times