Het
CPB heeft de partijprogramma's doorgerekend en concludeert dat de
verschillen groot zijn. "Er valt echt wat te kiezen," aldus CPB-directeur Laura van Geest. De PVV, 50Plus en de Partij voor de Dieren hebben geen cijfers aangeleverd bij het Centraal Planbureau.
Van de overige partijen zetten we de grootste verschillen op een rijtje: VVD De VVD is weer goed voor wie het goed heeft: tweeverdieners gaan er in koopkracht het meest op vooruit en er wordt nog verder bezuinigd op de zorg, de sociale zekerheid en internationale samenwerking. Rutte wil investeren in defensie en veiligheid. Verder is er geen partij die zo weinig investeert in milieu. De inkomensverschillen nemen onder de liberalen verder toe: de koopkracht voor werkenden gaat omhoog, die van uitkeringsgerechtigden naar beneden.
PvdA De PvdA kiest duidelijk voor een socialere richting. De partij van Asscher wil meer dan welke partij ook extra geld uitgeven aan sociale zekerheid. Ook in onderwijs investeren de sociaal-democraten na D66 en GroenLinks het meest. Verder moet er meer geld naar de zorg, al gaat de PvdA daarin lang niet zo ver als SP of GroenLinks. In totaal houdt de partij de koopkracht en de werkgelegenheid op orde, terwijl de ongelijkheid in de samenleving met bijna zes procent afneemt.
GroenLinks GroenLinks investeert in zorg, onderwijs en verreweg het meest van allemaal in milieu (SP en PvdA investeren niet half zoveel). Ook pakt Klaver de grote bedrijven en vermogenden hard aan, waardoor op de lange termijn de inkomensverdeling met zes procent verbetert, terwijl de overige groeicijfers op peil blijven.
D66 D66 investeert zoals verwacht van alle partijen het meest in onderwijs. Ook staat de lastenverlichting voor gezinnen hoog in het vaandel. Op de zorg en de sociale zekerheid wordt een beetje bezuinigd. En ook op het gebied van milieu blijft Pechtold wat achter. Uiteindelijk worden op de lange termijn inkomens wel wat beter verdeeld en gaat de koopkracht er behoorlijk op vooruit.
SP De Socialistische Partij investeert net zoveel als de PvdA in milieu. Ook de zorg krijgt veel meer geld dan nu. Dat gaat ten koste van de koopkracht van de werkenden. Uitkeringsgerechtigden krijgen het wel een stuk beter onder Roemer, waardoor inkomens stukken beter verdeeld worden. Geen enkele partij komt daarbij in de buurt. Klein probleempje: op de lange termijn neemt de werkgelegenheid af als het SP-programma wordt uitgevoerd en latere kabinetten zullen moeten bezuinigen.
CDA De traditionele gezinspartij zet uiteraard fors in op lastenverlichting voor gezinnen. Daarnaast investeert Buma meer dan andere grote partijen in veiligheid en defensie. Het milieu komt er bijna net zo bekaaid vanaf als onder de VVD.
Kijk hier voor de exacte cijfers.