Eerst mocht Geert Wilders niet, en had Plasterk een smet uit zijn verleden. Maar volgens bronnen van De Telegraaf was Dick Schoof ook toen niet de kandidaat om premier te worden. Eerst zou Kim Putters gevraagd zijn, die wilde niet. Daarna zou nog een kandidaat geweigerd hebben. Pa de derde kandidaat, Dick Schoof, was bereid leiding te gaan geven aan het nieuwe kabinet.
Schoof erkent dat de keuze voor hem als verrassend kan worden ervaren. „Onverwacht, maar niet onlogisch”, vindt hij. De oud-inlichtingenman wordt door Wilders gezien als ’partijloos’. „Hij is integer en bijzonder sympathiek bovendien.”
Waar de affaires uit het verleden Plasterk in de weg stonden wordt het Schoof niet aangerekend dat hij in opspraak is geweest.
Dat Schoof in het verleden wel eens opspraak is gekomen, is voor NSC-leider Pieter Omtzigt ’geen enkel beletsel’ om premier te worden. „Al die informatie was mij bekend.” Volgens de NSC-leider zou iemand die dertig jaar lang topambtenaar is en nooit een akkefietje hebben gehad gelijk een ’heiligverklaring’ moeten worden geregeld bij het Vaticaan. Op de vraag waarom Omtzigt dan wel moeite had met de voordracht van voormalig PvdA-minister Ronald Plasterk, reageerde hij niet inhoudelijk.