De inkoop van flexwoningen door het Rijk, bedoeld om het gemeenten gemakkelijker te maken om de tijdelijke, verplaatsbare onderkomens neer te zetten, is uitgelopen op een fiasco. Van de ruim 2.000 door minister Hugo de Jonge voor Wonen aangeschafte flexwoningen liggen er zo’n 1.900 in de opslag, meldt de Volkskrant.
Vorig jaar besloot minister De Jonge tot de ongewone stap om via het Rijksvastgoedbedrijf flexwoningen aan te schaffen, voor een bedrag van 200 miljoen euro. Hij kwam tot dit besluit omdat er volgens het ministerie in een tijd van grote woningnood snel woningen nodig zijn, ook gezien de oplopende achterstanden van gemeenten bij het huisvesten van statushouders.
In mei, bij de plaatsing van de eerste kleine honderd flexwoningen van het Rijk in Delft, was al duidelijk dat het niet storm liep. De Jonge vertelde toen dat op ongeveer de helft van de woonunits een optie was genomen - en dat hij verwachtte dat hij ze eind dit jaar allemaal kwijt zou zijn. Nu bevestigt zijn woordvoerder dat er daarna geen enkele flexwoning van het Rijk meer is neergezet.