De Europese Unie is het eens geworden over nieuwe regels voor het toelaten, opvangen en verdelen van migranten. Het akkoord geldt, na een jarenlange impasse, als een grote doorbraak.
Onderhandelaars van de EU-landen en het Europees Parlement bereikten woensdag na dagen onderhandelen overeenstemming. Om de regels te kunnen invoeren moeten het parlement en de lidstaten ze nog officieel goedkeuren. Dat is doorgaans een formaliteit, al is weinig in Brussel zo delicaat en hachelijk als een nieuw migratiebeleid.
De onderhandelaars wilden er per se nu uitkomen, voor ze worden weggedrukt door de Europese verkiezingen van juni en het werk hoogstwaarschijnlijk opnieuw zou moeten beginnen. De sterren stonden zelden zo goed, meenden ze. Zowel het Europees Parlement als de nationale regeringen voelen de druk nu weer meer migranten de gevaarlijke tocht naar Europa maken. Zij vrezen dat radicaal-rechts, met bijvoorbeeld de Nederlandse verkiezingswinnaar PVV, veel voordeel heeft bij nog langere stilstand.
Het akkoord is een compromis tussen 'landen van aankomst' als Italië en Griekenland, 'landen van bestemming' als Nederland en Duitsland en met name Oost-Europese landen die liever helemaal geen migranten opnemen. Het bevat afspraken over het screenen van asielzoekers aan de buitengrenzen van de EU en het verdelen van asielzoekers over andere lidstaten wanneer er veel arriveren.