De Franse president Macron waarschuwt in een interview met The Economist dat Europa gevaar loopt en dat "dingen zeer snel kunnen instorten". Hij noemt de invasie van Oekraïne een grote bedreiging, en stelt dat als Rusland wint in Oekraïne, de Europese veiligheid in puin zal liggen. "Als Rusland wint in Oekraïne, zal de Europese veiligheid in puin liggen"
Macron sluit niet uit dat Europese troepen naar Oekraïne worden gestuurd, ondanks verzet van sommige bondgenoten. Hij roept Europa op om af te stappen van zijn militaire afhankelijkheid van de Verenigde Staten en defensie serieuzer te nemen.
Hij wil binnen enkele maanden een "existentieel" debat voeren om een nieuw kader voor Europese defensie te creëren waarbij minder beroep wordt gedaan op Amerika. Macron is zelfs bereid om de bescherming van de Franse kernwapens uit te breiden naar andere Europese landen. De Franse kernmacht werd in de jaren zestig juist ontwikkeld om los te staan van andere landen.
Macron betoogt dat er een verontrustende industriële kloof is ontstaan omdat Europa is achtergebleven bij de Verenigde Staten en China op gebieden als hernieuwbare energie en kunstmatige intelligentie. Hij beschuldigt de VS ervan hun cruciale industrieën, net als China, te subsidiëren, en zegt dat Europa daar nu op moet reageren of het riskeert nooit meer bij te kunnen benen.
Macrons oplossing omvat meer radicale veranderingen, waaronder het verdubbelen van de onderzoeksuitgaven, het dereguleren van de industrie, het vrijmaken van kapitaalmarkten en het toestaan dat sommige landen achterblijven ten behoeve van specialisatie en schaalvergroting in Europa.
Hij is bijzonder kritisch over het huidige systeem van gelijke verdeling van subsidies en contracten. Macron ziet de kwetsbaarheid van de Europese politiek als een groot risico, waarbij hij vooral kijkt naar populistische nationalisten als Marine Le Pen, die volgens hem tot verdeeldheid, achteruitgang en conflict zullen leiden als ze aan de macht komen.