Het normaal gesproken vredelievende Europa laat ineens zijn spierballen zien. Tot grote verbazing én vrees van experts. "Europa kan zich al te gemakkelijk vertillen aan wapengekletter."
Europese verdragen verbieden defensie-uitgaven. Daarom is er sinds een jaar een pot buiten de begroting, de ’Europese vredesfaciliteit’ genoemd, waarin landen 500 miljoen hebben gestopt. Dit budget gaat rechtstreeks naar Oekraïne.
"We zullen wapens leveren en zelfs gevechtsvliegtuigen”, zei EU-buitenlandchef Josep Borrell zondag. "Er is weer een taboe gesneuveld, het taboe voor de EU om wapens te leveren tijdens een oorlog.”
Zo laten EU-lidstaten afzonderlijk en de EU als geheel weten dat ze zware wapens richting Oekraïne sturen. Experts vinden dat al die wapenleveranties beter onder de radar kunnen blijven voor de veiligheid van de EU zelf. De kans is groot dat Europa op deze manier in een gigantisch groot conflict met Rusland wordt getrokken, klinkt het bij de NAVO,
zo schrijft de Telegraaf. Ook voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen gooide volgens critici olie op het vuur door Oekraïne lidmaatschap van de EU in het vooruitzicht te stellen.
"Dit is het beste bewijs dat we Europese defensie-inspanningen in een Europese pijler van de NAVO moeten vormen”, zegt directeur politieke zaken Han ten Broeke van het Haags Centrum voor Strategische Studies in de Telegraaf. "Europa is in wezen een civiele organisatie en kan zich al te gemakkelijk vertillen aan wapengekletter waarvoor het noch de kennis, noch de ervaring in huis heeft.”