Finland is op bijna elk vlak een gidsland: gelijkheid, onderwijs en zelfs de corona-aanpak, het gaat allemaal beter dan hier. In een zeldzaam interview
met buitenlandse media verklapt de piepjonge premier Sanna Marin het geheim van de gelukkige Finnen.
Volgens haar zijn een grote sociale gelijkheid, een stevig gefinancierd onderwijssysteem en een genereuze welvaartsstaat de sleutel tot het succes van 's werelds gelukkigste natie, zoals in april door de VN op basis van enquêtes is vastgesteld.
Marin, met haar 34 jaar in 2019 de jongste wereldleider, wil de toekomstige welvaart waarborgen door de ontwikkeling en export van groene technologie. Ook vindt ze dat haar land het 'nog beter kan doen als het gaat om gelijkheid'. "We hebben altijd gewerkt aan gelijkheid in Finland en ik denk dat dit ook in de toekomst belangrijk is. En niet alleen gelijkheid tussen mannen en vrouwen of de genders, maar ook tussen minderheden in de samenleving."
KansenOnlangs ging de leerplicht in Finland naar 18 jaar en nam het ouderschapsverlof van vaders toe van 54 naar minimaal 97 dagen. Verder is er een uiterst succesvol huizenproject, waardoor dakloosheid in 2027 niet meer bestaat in het land. Finland belooft bovendien klimaatneutraal te zijn in 2035, vijftien jaar eerder dan het EU-doel. En de coronacrisis? In Finland zijn in totaal slechts 1300 mensen overleden aan het virus.
Maar het belangrijkste is volgens Marin dat haar land zo'n sterke welvaartsstaat heeft opgebouwd. "Dat mensen als ik, van een bescheiden achtergrond, de kansen in het leven krijgen om te gaan studeren, naar de universiteit te gaan en de mogelijkheid hebben om hun eigen toekomst te maken," zegt ze. "Het belangrijkste werk dat nu moet gebeuren is ervoor zorgen dat we doorgaan met het stimuleren van gelijke kansen."