Hoe gevaarlijk is Zuid-Afrika?

Politiek
vrijdag, 21 mei 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
‘Waakzaamheid’ raadt Buitenlandse Zaken de Nederlandse WK-fans aan die binnenkort naar Zuid-Afrika afreizen. De Britse pers doet het bloemrijker en schetst een angstaanjagend beeld van Zuid–Afrika: ‘Kaapstad wordt geteisterd door gangsters, drugs, verkrachtingen, berovingen en elke 25 minuten een moord.’ Moeten de voetbalsupporters voor hun leven vrezen?
De BBC verdiepte zich in de vraag: hoe gevaarlijk is Zuid-Afrika? Er zijn onmiskenbaar veel geweldsmisdrijven. Vijftig moorden per dag en evenzoveel moordpogingen. Maar, zegt deskundige dr. Johan Burger, de moordcijfers zijn juist dalend. Nog steeds schrikbarend hoog, maar sinds 1995 wel met 44 rocent verminderd. Bovendien is veel misdaad sociaal en geografisch onevenredig verdeeld over het land. Met andere woorden: het leeuwenaandeel van moorden vinden in bepaalde kringen en buurten plaats.
Andere soorten misdaad die problematisch zijn in Zuid-Afrika zijn de ruim 200.000 zware mishandelingen en 18.500 roofovervallen op woningen (op een bevolking van 49 miljoen). Maar ook hierbij vindt een groot deel plaats in Johannesburg en omstreken. Carjackings, (autokapingen) is een fenomeen in opkomst en een gevaar dat de West-Europese bezoeker onbekend is. Er zijn kruispunten die bekend staan als carjack-hotspot en gebieden waar automobilisten zelfs voor rood licht niet durven stoppen. ‘Veel bezoekers huren een auto en lopen daarmee het risico op een carjacking,’ zegt misdaadverslaggever Greame Hosken. ‘We hebben het probleem gehad dat gangs toeristen vanaf het vliegveld achtervolgden. Daar heeft de politie een eind aangemaakt. Maar zelf ben ik ooit midden op de snelweg overvallen.’
Ook straatroof is een risico voor bezoekers, criminelen zien in de WK een enorme buitenkans. Maar slachtoffers raken zelden zwaargewond, en worden zelden neergestoken of –geschoten. Wel bedreigd. Het voornaamste is om te weten welke buurten je moet vermijden, zoals de locals dat doen. Dat geldt eigenlijk voor alle grote steden. Ook London heeft zijn gevaarlijke buurten.
Verder staat het misdaadprobleem hoog op de agenda bij de WK-organisatie. Burger heeft de planning van de Zuid-Afrikaanse Politiemacht gezien, en hij is onder de indruk. Hosken is minder positief: ‘Er zijn wel minder misdaden, maar ze zijn steeds vaker extreem gewelddadig: gewapende beroving, kapingen. Confronterend en gruwelijk om mee te maken. De cijfers dalen, maar de angst groeit.
Bron(nen): BBC