Jan Terlouw (85): "Ja, misschien is een immigratiequotum soms wél een goed idee."

Politiek
dinsdag, 15 november 2016 om 14:10
bijgewerkt om woensdag, 01 mei 2024 om 7:45
130293058 l normal none

Jan Terlouw wordt vandaag 85 en verkeert nog altijd in blakende gezondheid. En hij zegt nog steeds nuttige dingen. In een interview over Trump, de Brexit en het klimaat. De oud-politicus en schrijver maakt zich over een deel van Trumps standpunten niet zo'n zorgen. "Als hij zegt dat de VS minder geld uit willen geven aan de NAVO begrijp ik dat wel. Ook is het niet slecht dat hij toenadering tot president Poetin zoekt, want de relatie tussen het Westen en Rusland moet beter.

Waar ik wel vreselijk bezorgd over ben: Trumps uitspraken over het klimaat. De hele wetenschap stelt dat de aarde angstaanjagend snel opwarmt en hij durft dat leugens te noemen. Als hij zich zo blijft opstellen, wordt het klimaatbeleid járen teruggezet: desastreus." Terlouw heeft begrip voor de voorstanders van de Brexit. "Ik erger me vreselijk aan reacties als 'de Britten zijn gek'.

De Britten zijn níét gek. Ze hebben terechte zorgen. Er zijn hele Britse gemeenschappen die overspoeld worden door bijvoorbeeld Polen, en die zich ongelukkig en ontwricht voelen. Die emotie speelt ook bij Trump- en PVV-stemmers. Dat moeten politici niet negeren. Die moeten zeggen: we begrijpen uw zorgen, misschien moet er een rem op dat onbeperkte 'vrije verkeer van personen, goederen en kapitaal'. Ja, misschien is een immigratiequotum soms wél een goed idee." Wel maakt de klimaatvoorvechter zich ernstige zorgen over de opwarming van de aarde. "Soms denk ik: er moet dus toch een natuurramp aan te pas komen vóór we met z'n allen beseffen dat we deze planeet grondig verpesten.

En dan moet zo'n ramp ook nog plaatsvinden op een plek die impact heeft. Niet in New Orleans, waar alleen arme, zwarte mensen getroffen werden. Is dat hard? Maar het is niets nieuws, toch, dat de mens door eigenbelang, door de korte termijn, door hebzucht gedreven wordt? Daarom moeten we ons ook organiseren, tegen onze eigen primaire driften in."

Bron(nen): AD