Komt er een referendum over aftapwet?

Politiek
vrijdag, 25 augustus 2017 om 10:24
welingelichtekringen header 1
De nieuwe aftapwet leek stilletjes aangenomen te worden. Tot Tijn de Vos in actie kwam. De 20-jarige wiskundestudent verzamelde genoeg handtekeningen om de volgende stap te zetten richting een referendum.
Hij hoopt met een referendum de politiek opnieuw te laten nadenken over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv). Volgens het kabinet is het nodig dat de diensten in aangewezen gebieden alle gegevens via telefonie, internet, e-mail en sociale media kunnen onderscheppen, om bijvoorbeeld terreurnetwerken in kaart te brengen. De Vos en vele anderen vinden zo'n wet maar niets. "Grootschalig afluisteren leidt tot zelfcensuur. Als je niet jezelf kunt zijn omdat er iemand meeluistert, ondermijnt dat uiteindelijk de democratie.’’ Ook vreest hij dat cybercriminelen met de opgeslagen privégegevens aan de haal gaan en vindt hij dat het toezicht op de afluisterpraktijk niet goed is geregeld.
De Vos heeft met zo’n vier medestanders 19.041 handtekeningen verzameld, ruim voldoende om de eerste horde voor de referendumaanvraag te nemen. De Kiesraad beoordeelt volgende week of de handtekeningen geldig zijn, waarna de initiatiefnemers 300.000 nieuwe handtekeningen moet indienen.
Achter de schermen in Den Haag is men bezorgd over het op handen zijnde referendum. VVD, CDA en ChristenUnie willen dat de nieuwe wet zo snel mogelijk wordt ingevoerd en zien niets in referenda. De waarschijnlijke coalitiepartner D66 staat daar lijnrecht tegenover: de partij is niet alleen tegen de aftapwet, maar ook voorstander van de adviserende volksraadplegingen.
Bron(nen): AD