De Groningers zijn nog steeds boos en niet zonder reden: De kans op aardbevingen blijft groot, de gaswinning daalt gemiddeld nauwelijks en de compensatie van 1,2 miljard euro is te laag.
Minister Kamp haalt de komende twee jaar net zoveel gas uit de grond als al in 2010 was afgesproken, namelijk gemiddeld 42,5 miljard kuub per jaar tot 2020. Hij had alleen bedacht de komende jaren wat meer gas te winnen, net als in 2013 (54 miljard kuub), om het daarna weer wat af te bouwen. Dat is dus een tegenvaller op de begroting van in totaal 1,3 miljard euro over 2014 en 2015.
In 2016 gaat de gaswinning iets omlaag naar 40 miljard kuub, wat de schatkist nog eens een miljard euro kost. Maar gas kan uiteraard maar een keer uit de grond worden gehaald. De inkomsten worden nu alleen meer verdeeld over de rest van het decennium, zoals al eerder afgesproken.
Maar daarmee neemt het aantal aardbevingen maar gedeeltelijk (en pas over anderhalf jaar) af. De gaswinning gaat de komende jaren namelijk terug naar het niveau van 2009, toen er tientallen bevingen per jaar waren.
En de 1,2 miljard euro van het kabinet is slechts genoeg om mensen te compenseren, die hun huis willen verkopen of het sinds het derde kwartaal van vorig jaar hebben verkocht. Maar mensen die hun huis nu niet direct willen verkopen lijden ook schade.
Het gasveld in
Groningen werd in 1959 ontdekt en is een van de grootste ter wereld. De gaswinning ging prima tot de eerste aardbeving in 1986. Sindsdien zijn er twaalf bevingen van minstens 3.0 op de schaal van Richter geweest. In 2013 was er een recordaantal aardbevingen. Dat veroorzaakte veel schade aan huizen. Minister Kamp schat dat de kans op een aardbeving van meer dan 4 op de schaal van Richter 10 procent is.