Oud-Kamervoorzitter Arib vecht voor eerherstel: 'Nooit gedacht dat mijn politieke carrière zou eindigen in de rechtszaal'

Politiek
vrijdag, 18 oktober 2024 om 11:18
bijgewerkt om vrijdag, 18 oktober 2024 om 11:55
anp 511131001
Voormalig Tweede Kamer-voorzitter Khadija Arib hoopt via een rechtszaak haar naam te zuiveren. Ze vindt het onderzoek naar haar functioneren als voorzitter van de Tweede Kamer onterecht en strijdt voor eerherstel. “Ik heb nooit gedacht dat mijn politieke carrière zou eindigen in de rechtszaal”, verzucht Arib.
Twee jaar van strijd en beschuldigingen
Het drama begon twee jaar geleden toen het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer een onderzoek instelde naar vermeend grensoverschrijdend gedrag van Arib. De aanleiding? Twee anonieme brieven waarin zij beschuldigd werd van het voeren van een 'schrikbewind'. Arib verzette zich fel tegen de beschuldigingen, weigerde mee te werken aan het onderzoek en legde al snel haar Kamerlidmaatschap neer.
Het onderzoek is inmiddels afgerond en de conclusie liegt er niet om: er zou sprake zijn geweest van een ‘sociaal onveilige werkomgeving’ onder Arib’s leiding. Maar daar is zij het absoluut niet mee eens. Daarom zit ze, zichtbaar aangeslagen, in de Haagse rechtbank. Aan het begin van de zitting spreekt ze openlijk: “Ik heb de afgelopen tijd geprobeerd alles achter me te laten, mijn leven op te pakken en weer aan het werk te gaan.”
Vechten tegen een onzichtbare vijand
Het vergeten lukt echter niet. De aanloop naar deze zittingsdag heeft oude wonden weer opengereten. “Het onrecht dat ik voel is immens. Er is zoveel met modder gegooid. Het raakt mij als mens, het raakt de Kamer als instituut. En het raakt het ambt van Kamervoorzitter,” zegt ze. Na bijna een kwart eeuw in de politiek te hebben gezeten, is haar teleurstelling groot: “Ik had nooit gedacht dat mijn politieke carrière zo zou eindigen.”
Een van de dingen die Arib het meeste dwarszit, is dat ze niet weet tegen wie of wat ze vecht. Ze kent de inhoud van de anonieme brieven niet en heeft geen idee wie erachter zitten. “In mijn geboorteland Marokko, een dictatuur, had ik een zichtbare vijand. Nu is de vijand onzichtbaar.”
Arib heeft zich tot nu toe stilgehouden over haar emoties. Zelfs tijdens haar optreden in Zomergasten vorig jaar bleef ze terughoudend. “Uit respect voor het ambt moet je niet in allerlei programma’s aanschuiven. Ik heb dat ook van mijn advocaten geëist. Ik heb geprobeerd het zonder advocaten te doen, maar dat is niet gelukt. Het werd te groot.”
Eerlijk proces
Ze besluit: “Ik hoop voor vandaag dat er niet met modder wordt gegooid.” De zitting zal de hele dag duren, en opvallende figuren zoals oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas en oud-SP-Kamerlid Renske Leijten zitten in de zaal om haar te steunen. Wanneer de rechter uitspraak zal doen, is nog niet bekend.
Bron: AD