Op achttien maart wordt Vladimir Poetin (65) vrijwel zeker herkozen als president van Rusland. Maar veel trek heeft hij daar niet in, denken bronnen in de buurt van de leider.
"De grootste uitdaging voor zijn vierde ambtstermijn," zegt Mark Galeotti, Rusland-kenner aan de Karelsuniversiteit in Praag tegen Vlaams opinieblad Knack, "is dat Poetin eigenlijk geen president meer wil zijn. In Moskouse kringen is het algemeen bekend dat hij zich verveelt en eigenlijk het liefste zou willen aftreden. Maar hij heeft een gede-institutionaliseerd systeem gecreëerd dat volledig op zijn persoon gericht is. En hij stelt nu vast dat hij dat systeem niet kan verlaten."
"Vroeger beheerste Poetin elk dossier tot in de puntjes," bevestigt Konstantin Gaaze, een politiek analist met een verleden in de Moskouse administratie. "Hij kon hele cijfertabellen uit zijn hoofd opdreunen. Tegenwoordig zijn medewerkers al tevreden als hij de korte samenvatting heeft gelezen."
Poetin vertoont zich bovendien nog maar zelden in het Kremlin. "Het is de grootste paradox van het poetinisme," zegt Gaaze. "Poetin is met voorsprong de meest geteleviseerde man van Rusland. Er gaat geen dag voorbij of hij komt uitgebreid in het nieuws. Tegelijk weten we meer dan de helft van de tijd niet waar hij uithangt."
Beelden worden gerecycled om de suggestie te wekken dat de president aan het werk is. "Vaak houdt Poetin vijf meetings na elkaar," aldus Gaaze. "Vervolgens verdwijnt hij voor enkele dagen, en gebruiken ze die beelden om het gat op te vullen. In het Kremlin noemen ze het konservy: alsof je een conservenblik opent wanneer je een dosis Poetin nodig hebt."