Het aantal geregistreerde executies wereldwijd is vorig jaar gestegen tot het hoogste niveau sinds 2015, met een sterke stijging in Iran en in het Midden-Oosten, aldus
Amnesty International in een rapport dat woensdag werd gepubliceerd.
De mensenrechtengroep zei dat het in totaal 1.153 executies registreerde in 2023, een stijging van 30% ten opzichte van 2022. Amnesty zei dat het cijfer niet de duizenden doodvonnissen omvat die vermoedelijk in China zijn voltrokken, waar gegevens niet beschikbaar zijn vanwege het staatsgeheim.
De groep zei dat de piek in geregistreerde executies voornamelijk veroorzaakt werd door Iran, waar de autoriteiten vorig jaar minstens 853 mensen executeerden, vergeleken met 576 in 2022.
Onder de geëxecuteerden waren 24 vrouwen en vijf mensen die kinderen waren op het moment dat de misdaden werden gepleegd, zei Amnesty, eraan toevoegend dat de praktijk onevenredig de Iraanse Baluch-minderheid trof.
"De Iraanse autoriteiten toonden volledige minachting voor het menselijk leven en voerden het aantal executies voor drugsgerelateerde misdrijven op, wat de discriminerende gevolgen van de doodstraf voor de meest gemarginaliseerde en verarmde gemeenschappen in Iran nog eens benadrukt," zei Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty, in een verklaring.
De groep zei dat China, Iran, Saudi-Arabië, Somalië en de Verenigde Staten de vijf landen waren met het hoogste aantal executies in 2023. Het totale aantal dat in het jaarverslag van Amnesty wordt genoemd, is het hoogste sinds 2015, toen er 1.634 mensen werden geëxecuteerd.
De VS voerde vorig jaar 24 doodvonnissen uit, alleen China (1.000+ executies), Iran (853+), Saudi-Arabië (172) en Somalië (38+) pasten de doodstraf vaker toe.
Callamard zei dat de vooruitgang haperde in de VS, waar het aantal executies steeg van 18 naar 24 en een aantal staten "een ijzingwekkende toewijding aan de doodstraf toonde en een harteloze intentie om middelen te investeren in het nemen van mensenlevens".
Het rapport noemde de invoering van wetsvoorstellen om executies uit te voeren door middel van een vuurpeloton in Idaho en Tennessee, en Alabama's gebruik van stikstofgas als een nieuwe, niet geteste executiemethode in januari.
Amnesty zei dat er ondanks de tegenslagen vooruitgang was, omdat het aantal landen dat executies uitvoerde daalde tot 16, het laagste aantal sinds het begin van het toezicht door de groep.