Schoof gaat met 'bevlogen pragmatisme' parlement monddood maken

Politiek
vrijdag, 13 september 2024 om 14:15
bijgewerkt om vrijdag, 13 september 2024 om 15:00
anp 508344650
In het regeerakkoord van het kabinet Schoof blijkt dat het kabinet vindt dat er een 'uitzonderlijke situatie' is rond asiel en dat dat de premier het recht geeft buiten het parlement om een deel van de asielwet buiten werking te plaatsen.
De asielwet biedt die mogelijkheid. In de toelichting op die wet werd destijds bij een uitzonderlijke situatie gedacht aan oorlog, natuurrampen en hongersnood. Kennelijk valt gebrek aan opvanglokaties daar volgens Schoof ook onder. Opmerkelijk is dat de wet het recht om het parlement te omzeilen toe kent aan de minister-president. Opmerkelijk omdat Schoof door niemand gekozen heeft en geen programma heeft waaraan hij kan worden gehouden.
Het nareisbeleid voor asielzoekers wordt na het aanstaande uitroepen van een asielcrisis flink beperkt. Zo kunnen meerderjarige kinderen niet meer naar Nederland komen als een familielid hier een vluchtelingenstatus heeft gekregen. Dat staat in het regeerprogramma dat vrijdag naar buiten kwam. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zal bij herhaalde asielaanvragen strenger toetsen op nieuwe feiten en omstandigheden. Ook kunnen asielzoekers die niet op zitting of op een afspraak komen, voortaan afgewezen worden.
De vergaande maatregelen die Faber presenteert zijn onder het Europees en Nederlands recht normaliter niet mogelijk. Daarom wil de minister een asielcrisis uitroepen, waarmee zij de regels kan negeren. Als dat zou doorgaan is het sterk de vraag of de plannen bestnad zijn tegen de nationale en Europese rechters.
In de inleiding van het regeerprogramma schrijft het kabinet dat het met het regeerprogramma ernaar streeft om „zo doelgericht en concreetmogelijk aan te geven hoe te komen tot oplossingen, totgerichte maatregelen die tastbaar verschil maken in het levenvan mensen”. Volgens het kabinet vraagt dit om „bevlogen pragmatisme, werklust en doelgerichtheid.”
Andere opmerkelijke punten:
Minister Femke Wiersma is tóch van plan grotendeels de mestplannen van haar voorganger Piet Adema (CU) door te zetten, waardoor de veestapel op termijn zal krimpen. BBB-leider Caroline van der Plas zei gisteren te balen van de plannen.
Het kabinet houd vast aan het voornemen op termijn de Nederlandse ambassade in Israel te verplaatsen naar Jeruzalem. Dat is een wens van Geert Wilders
De kosten in de zorg zullen volgens het kabinet beheerst worden door de administratie-druk weg te werken. Dat zal gaan door AI....
Buitenlandse studenten kunnen onder meer technische opleidingen in het Engels blijven volgen. Volgens het regeerprogramma van het kabinet blijven Engelstalige opleidingen ook "in de regio" mogelijk.
De coalitie heeft eerder al afgesproken verengelsing op hogescholen en universiteiten terug te dringen. Het hoofdlijnenakkoord liet wel ruimte voor "strategische uitzonderingen voor opleidingen voor tekortberoepen".
Het kabinet zegt met universiteiten, hogescholen en studenten te gaan praten over de uitvoering van de zogenoemde langstudeerboete. Die groepen zijn fel tegen die maatregel.
Studenten die meer dan een jaar studievertraging hebben, moeten daar jaarlijks 3000 euro extra voor betalen. Universiteiten zijn bang dat niet alle jongeren dan nog een goede kans krijgen om te studeren. Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) leidt de maatregel tot nog meer mentale druk op studenten en zal ook de ongelijkheid hierdoor verder toenemen.