Belangrijkste Europese verkiezingen ooit: "Stem van vandaag bepaalt de toekomst van Europa"

Politiek
donderdag, 06 juni 2024 om 11:20
anp 500426294
De Europese verkiezingen die deze week in alle lidstaten wordt gehouden, zijn de belangrijkste ooit. Alle grensoverschrijdende uitdagingen en opgaven die momenteel spelen in het Europees Parlement, zoals de oorlog in Oekraïne en regulering van AI zijn alleen in Europees verband in goede banen te leiden, zegt Europaverslaggever Stefan de Vries tegen BNR.
Directe invloed uitoefenen
“De stem van vandaag bepaalt de toekomst van Europa, in een tijd waarin die toekomst hoogst onzeker is”, aldus De Vries. Hij legt uit dat er drie Europese instellingen zijn waarover de macht is verdeeld: de Europese Raad, waarin de Europese regeringsleiders zijn verenigd; de Europese Commissie - het 'dagelijks bestuur'; en het Europees Parlement.
“Dat is de enige instelling waar de Europese burgers direct invloed op uitoefenen. Dus de stem van vandaag bepaalt de toekomst. De basis van de meeste wetten en regelingen ligt in Brussel. Ook de Nederlandse woningbouw hangt nauw samen met Europese klimaatdoelstellingen”, legt De Vries uit.
Champions League
“We kunnen alles heel goed in Den Haag bedenken, maar in werkelijkheid gebeurt het allemaal in Brussel — daar wordt de basis gelegd voor onze toekomst. Ik zeg altijd gekscherend: Den Haag, dat zijn de zaterdagamateurs, het Europees Parlement is de Champions League.” Er staat dan ook veel op het spel. “We kiezen de komende dagen 720 Europarlementariërs, met Nederland als één van de 48 kiesdistricten.”
Belangrijkste verkiezingen
De Vries snapt niet zo goed dat de opkomst vaak zo laag is bij de Europese verkiezingen. “Het leeft niet echt in Nederland en dat is verwonderlijk, want het zijn echt de belangrijkste verkiezingen die we hebben. Ik denk dat het te maken heeft met onderwijs, journalisten en politici, die toch proberen Brussel weg te zetten als iets aparts dat boven ons zweeft. En misschien denken we in Nederland ook wel dat Brussel er gewoon wel is en onze tijd wel zal duren. Dus misschien zijn we wel gewoon verwend.”