‘Terugpakken Koersk wordt probleem voor Poetin’

Politiek
donderdag, 29 augustus 2024 om 9:44
anp 492880864
De oorlog in Oekraïne – en sinds kort ook in de Russische regio Koersk – is al 918 dagen bezig, en er lijkt nog geen einde in zicht. Poetin zit flink in zijn maag met de inname van het Russische grondgebied, en volgens de CIA wordt het een hele kluif om Koersk weer te heroveren. Waarom komt dat Russische tegenoffensief maar niet van de grond? En hoe reageert de Russische bevolking op deze aanhoudende stilstand?
Frontlinie in Rusland
“De Oekraïners graven zich in”, zegt plaatsvervangend directeur David Cohen van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. “Ze richten steeds meer defensieve stellingen in en het lijkt erop dat ze plannen hebben om langere tijd in Koersk te blijven. Het zal sowieso een zwaar gevecht worden, maar psychologisch is het ook belangrijk dat de frontlijn nu in Rusland zelf ligt.”
“Dat is voor de Russische maatschappij waarschijnlijk moeilijk te verteren op langere termijn. Het zal zeker zijn weerslag hebben”, duidt Rusland-correspondent Joost Bosman bij BNR.
Russische media kijkt de andere kant op
Volgens Bosman hebben de Russische staatsmedia een wel heel selectieve blindheid ontwikkeld voor deze kwesties. “De media laten ook niet zien wat er in Koersk aan de hand is”, merkt hij op. Een aparte wending, vooral gezien het feit dat aan het begin van de invasie beelden van de massale vluchtelingenstromen juist door de Russische overheid werden ingezet om te laten zien hoe effectief de hulpverlening zou zijn.
Het Russische ministerie van Defensie houdt zich ondertussen bezig met het dagelijkse ritueel van het rapporteren over de vernietiging van Oekraïense troepen en materieel. “Daar ligt de nadruk op”, aldus Bosman. Dit past in de bredere strategie van Poetin, die zijn pijlen nu lijkt te richten op de verovering van de Donbas. “Daar zet Poetin op in. Daarmee kan hij ook druk uitoefenen op het regime in Kyiv.”
De Donbas
De Russische leider denkt dat in de Donbas de sleutel ligt om Oekraïne op de knieën te dwingen. “Dat daardoor ongeveer duizend vierkante kilometer eigen grondgebied nog in Oekraïense handen is, vindt hij op dit moment minder belangrijk”, legt Bosman uit.
“Maar we hebben ook gezien dat de rest van de beschietingen in heel Oekraïne gewoon doorgaan”, vervolgt de Rusland-kenner. Een van Oekraïne's doelstellingen leek te zijn om Russische troepen weg te lokken van de Donbas naar Koersk, maar dat blijkt niet te lukken. “In die zin heeft Oekraïne zich wel enigszins misrekend”, concludeert hij. Toch is er ook een keerzijde voor Rusland: door de omstandigheden in de Donbas kan het geen extra troepen sturen, wat de Russische positie daar kwetsbaar maakt.