Het Amsterdam UMC (AUMC) gaat onderzoeken of hoogleraar Ronald Plasterk het alleenrecht heeft gekregen op patenten voor een kankertherapie, en of dat terecht is. Het AUMC wil samen met Plasterk evalueren of AUMC-wetenschapper Jan Koster alsnog erkend moet worden als (mede)uitvinder. Dat onthult NRC.
Plasterk diende in 2018 als "enig uitvinder" patentaanvragen in voor de kankertherapie, gebaseerd op onderzoek dat hij samen met Koster deed. Plasterk richtte vervolgens zijn eigen bedrijf Frame Therapeutics op rond de gepatenteerde therapie.
In 2022 verkocht Plasterk zijn bedrijf voor 32 miljoen euro aan CureVac, inclusief de patentaanvragen. Koster erkende achteraf dat hij naïef was geweest door zijn werkgever niet te informeren over Plasterks plannen. Koster was niet zo geïnteresseerd in geld. Plasterk wel.
Octrooispecialisten concluderen dat Koster minstens mede-uitvinder had moeten zijn op de patentaanvragen, omdat die een specifieke uitwerking claimen van het idee waar Koster aan bijdroeg.
Het ontbreken van Kosters naam maakt de patenten ongeldig in de VS. Plasterk was op de hoogte dat er binnen het AMC (voorganger AUMC) al onderzoek liep naar kankervaccins op basis van frameshift-mutaties, voordat hij zelf patenten aanvroeg. Een half jaar na een mailwisseling hierover richtte hij zijn eigen bedrijf op.