Het is vrijwel zeker dat premier Rutte vandaag het ontslag van het voltallige kabinet gaat aanbieden aan de koning. Reden is de toeslagenaffaire, waar onder meer Rutte en de ministers Eric Wiebes en Wopke Hoekstra medeverantwoordelijk voor zijn. Maar kan een aftredend kabinet ons wel door de coronacrisis loodsen?
Het kabinet zou toch al demissionair worden na de verkiezingen van 17 maart. Dat gebeurt nu dus iets meer dan twee maanden eerder. Een demissionair kabinet 'past alleen nog op de winkel' zoals dat heet. Het komt erop neer dat lopende zaken worden afgehandeld en controversiële onderwerpen vooruit worden geschoven. Wat controversieel is bepaalt het parlement.
Rutte heeft al aangegeven dat de coalitie en de meeste oppositiepartijen het erover eens zijn dat belangrijke coronagerelateerde onderwerpen niet als controversieel worden aangemerkt. Daar staat tegenover dat coalitiepartijen het minder eens hoeven te zijn met elkaar. Dat is toch al het geval in de aanloop naar de verkiezingen, maar zal nu nog meer een rol gaan spelen.
Het werd al zichtbaar bij het punt van de avondklok: het lukte Rutte niet om een meerderheid te vinden voor de omstreden coronamaatregel. Daar staat tegenover dat de Tweede Kamer in geval van nieuw grootschalig falen, het kabinet niet naar huis kan sturen. Dat is immers al gebeurd.
Hoe dan ook is de kans groot (en mag je hopen) dat Den Haag het landsbelang om zo goed mogelijk uit de coronacrisis te komen voor laat gaan op partijpolitiek.