"Nadat we zolang thuis hebben gezeten, willen we op pad. Kan dat? Het antwoord is: het kan. Vanaf 15 juni mogen we reizen binnen Europa," zei premier Rutte. Zweden en Engeland vallen daar nog niet onder. Die twee landen zijn nog te gevaarlijk. En reizen buiten Europa raadt de regering af. Als je toch gaat moet je na terugkomst twee weken in quarantaine.
En als je weg gaat, ben je zelf verantwoordelijk voor je terugkeer. De regering gaat Nederlanders op vakantie niet repatriëren als het fout loopt.
Aan mensen die niet zijn gebonden aan de zomer vraagt de regering niet in het hoogseizoen te gaan.
Op vakantie in Nederland is gewoon mogelijk, al is het OV niet bedoeld voor pleziertochtjes.
In de meeste Europese landen is de situatie voldoende verbeterd. Daar kun je dus heen. Als die landen toeristen en specifiek toeristen uit Nederland welkom heten. Toeristen uit de meeste Europese landen zijn ook hier weer welkom.
Maar Rutte waarschuwt wel: de situatie kan voortdurend veranderen. "Code geel kan bij een uitbraak zomaar code oranje worden."
De maatregelen op een rij:
Voor iedereen geldt tijdens de zomervakantie:
- Volg de basisregels, vermijd drukte. Heeft u klachten: blijf thuis en laat u testen.
- Het openbaar vervoer is en blijft voor noodzakelijke reizen dus loop, fiets of neem de auto.
- Niet gebonden aan de schoolvakantie? Ga buiten het vakantieseizoen als dat kan.
Vakantie in eigen land kan. Vermijd drukte en denk eens aan andere regio’s of steden dan normaal bij het kiezen van de bestemming. Wie op reis gaat naar het buitenland, zal zich goed moeten voorbereiden. Ga alleen naar landen met een geel reisadvies: reizen naar deze landen is verantwoord maar let wel extra op. Ken de regels in het land van bestemming, sluit een goede reisverzekering af en zorg dat u ook tijdens uw vakantie steeds op de hoogte blijft, bijvoorbeeld via de
Reisapp van Buitenlandse Zaken. Want het reisadvies kan ook tijdens uw verblijf veranderen.
Reizen binnen Europa
Per 15 juni zullen voor een aantal landen binnen Europa de reisadviezen van oranje naar geel gaan. Dat betekent dat de gezondheidsrisico’s in deze landen vergelijkbaar zijn met die in ons land en dat Nederlanders hier ook welkom zijn. Andere landen, waaronder Frankrijk en Spanje, moeten nog een formeel besluit nemen of Nederlandse toeristen welkom zijn deze zomer.
3 Europese landen houden in ieder geval een oranje reisadvies: Zweden en het Verenigd Koninkrijk (omdat de gezondheidsrisico’s daar groter worden ingeschat) en Denemarken (omdat Nederlandse toeristen daar nog niet welkom zijn). Het streven is om per 15 juni ook het reizen naar het Caribische deel van het Koninkrijk (Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Curaçao, Aruba en St. Maarten) weer mogelijk te maken. Houd de website Nederlandwereldwijd.nl in de gaten voor het
meest actuele reisadvies.
Reizen buiten Europa
Reizen buiten Europa wordt afgeraden om de risico’s op een nieuwe uitbraak te beperken. De reisadviezen voor landen buiten Europa en buiten het Caribische deel van het Koninkrijk blijven daarom voorlopig oranje. Dat wil zeggen: ga er alleen heen als het echt niet anders kan. Gaat u toch en komt u terug in Nederland, dan is het dringende advies om meteen thuis 2 weken in quarantaine te gaan.
Toeristen in Nederland
Buitenlandse toeristen uit landen met vergelijkbare of lagere gezondheidsrisico’s dan in ons land mogen deze zomer naar Nederland komen. Uiteraard moeten zij zich houden aan alle Nederlandse maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Nederland heeft in Europees verband de grenzen gesloten voor mensen van buiten Europa die geen essentiële reis maken. Dit inreisverbod geldt tot en met 15 juni 2020 en wordt voor die datum in Europees verband geëvalueerd.