Na twee weken aarzelen is het hoge woord er uit: Tim Walz, de gematigde linkse gouverneur van Minnesota
wordt running mate van
Kamala Harris en daarmee vermoedelijk de volgende vice-president van de VS.
Tim Walz, de 41e gouverneur van Minnesota, was leraar en soldaat voor hij poligicus werd. Dat zijn twee redenen waarom hij gekozen is. Hij was lang een gematigde volksvertegenwoordiger maar werd tot een progressieve leider met ambitieuze plannen voor onderwijs, gezondheidszorg en milieu.
Achtergrond en privéleven
Geboren op 6 april 1964 in West Point, Nebraska, groeide Timothy James Walz op in een gezin dat waarde hechtte aan publieke dienstverlening. Na zijn middelbare school meldde hij zich aan bij de Army National Guard en behaalde later een bachelor in sociale wetenschappen. In 1994 trouwde Walz met Gwen Whipple, een mede-leraar, en samen verhuisden ze in 1996 naar Mankato, Minnesota. Het echtpaar heeft twee kinderen, Hope en Gus, en Walz combineerde zijn carrière als leraar en coach met zijn militaire dienst, waarbij hij 24 jaar diende in de National Guard voordat hij met pensioen ging als Command Sergeant Major.
Politieke Carrière
In 2006 begon Walz zijn politieke carrière toen hij werd verkozen tot het Huis van Afgevaardigden voor Minnesota, waar hij zes termijnen diende. Tijdens zijn tijd in het Congres stond hij bekend als een gematigd Democraat, met steun voor wapenrechten en Israël.
In 2018 maakte Walz de overstap naar de gouverneursrace van Minnesota, die hij won. Als gouverneur heeft hij een meer progressieve koers gevarenZijn bestuur heeft zich gekenmerkt door het ondertekenen van wetten die abortusrechten beschermen, conversietherapie verbieden en genderbevestigende zorg toestaan.
Standpunten
Als gouverneur heeft Walz zich ingezet voor een breed scala aan progressieve beleidsmaatregelen. Hij heeft universele gratis schoolmaaltijden voor studenten ingevoerd en de reproductieve vrijheid beschermd. Zijn milieubeleid is ambitieus, met als doel Minnesota tegen 2040 volledig op schone elektriciteit te laten draaien. Op sociaal vlak heeft hij wetgeving ondertekend die conversietherapie verbiedt en genderbevestigende zorgpraktijken beschermt. Na de dood van George Floyd heeft Walz gereageerd op oproepen tot politiehervorming door een bipartisane openbare veiligheidswet te ondertekenen. Economisch gezien heeft hij zich gericht op het verlagen van belastingen voor de middenklasse en het uitbreiden van betaald verlof voor werknemers in Minnesota.
Als progressieve leider heeft Walz aanzienlijke invloed verworven binnen de Democratische Partij. Zijn veelzijdige achtergrond als leraar, militair en politicus maakt hem een aantrekkelijke kandidaat voor hogere functies.
Walz trekt de kandidatuur van Kamala Harris eerder naar links dan naar rechts