Het is lekker weer, de rijen op de treinstations zijn lang en de
stemmen stromen in hoog tempo binnen.
Nederland heeft er zin in. De gedachte dat het nog geen gelopen race is, brengt veel mensen op de been. "Zelfs ouderen die nooit hebben gestemd, stemmen nu. Er is echt wat te kiezen." Dat zegt AD-verslaggever Jelle Krekels, die in het Brabantse Veldhoven staat. Daar komen meer dan honderd stemmen per uur binnen. "Als het zo doorgaat moeten we stembiljetten bij gaan halen", vertellen de medewerkers van het stembureau.
Opkomstpercentages De opkomstpercentages liggen nu rond de 10 procent, maar de verschillen zijn groot. In Maastricht is om 9 uur nog maar 5,71 procent van de kiezers naar de stembus geweest. Enschede meldt een opkomstpercentage van 7,95 procent. In Rotterdam ligt de opkomst op 9,2 procent. In Utrecht gaat het hard: daar is het actuele opkomstpercentage 13,4 procent. Groningen heeft al 10,2 procent van de stemmen binnen. Bij de Groningse stembureaus zijn protesten. Bij vrijwel alle 406 stemlokalen in de provincie zijn vannacht borden geplaatst om het ongenoegen over de gaswinning kenbaar te maken.
Wilders Ook de meeste lijsttrekkers hebben inmiddels hun stem uitgebracht. Vooral PVV-leider Geert Wilders kon op belangstelling van buitenlandse media rekenen toen hij stemde in basisschool De Walvis in Den Haag. "Ik hoop dat er net zoveel mensen gaan stemmen als hier journalisten zijn,'' reageerde hij.
Marker Wadden Het loopt storm op het bijzondere stembureau van de Marker Wadden. Natuurmonumenten adviseert daarom om vanmiddag te gaan stemmen. De Marker Wadden zijn nog onbewoond. Vorig jaar kwam het eerste land boven water. Alleen vandaag kunnen natuurliefhebbers er een kijkje nemen door er hun stem uit te brengen.
Populisme wint The New York Times constateert vanochtend in een stuk over de verkiezingen dat zelfs als de PVV niet de grootste partij wordt, het populisme tóch de grote winnaar is van de campagne. De Amerikaanse kwaliteitskrant schrijft verder dat rechtse en centrumrechtse partijen in Nederland, zoals de VVD en het CDA, anno 2017 ‘mildere versies’ van Wilders' standpunten propageren.