235.000 mensen ontheemd in Myanmar door tyfoon Yagi

Samenleving
door anp
vrijdag, 13 september 2024 om 13:29
anp130924154 1
NAYPYIDAW (ANP/AFP) - Door overstromingen als gevolg van tyfoon Yagi zijn in Myanmar zeker 235.000 mensen hun huis ontvlucht en zijn 33 mensen omgekomen. Dat meldt het militaire regime dat de leiding heeft in grote delen van het land. Eerder op vrijdag hadden de Myanmarese brandweerdiensten het over 36 dodelijke slachtoffers.
Volgens een woordvoerder de machthebbers is ook het contact verbroken met sommige gebieden. Hij riep mensen die in de buurt van rivieren wonen op om daar weg te trekken en om "waakzaam" te zijn.
Ook in Vietnam blijft het dodental oplopen na de doortocht van Yagi. Inmiddels staat de teller op 254 doden en worden nog 82 personen vermist, laat de overheid weten. De meeste mensen kwamen om door aardverschuivingen en overstromingen.
Politieke chaos
Yagi is de zwaarste tyfoon die Azië dit jaar heeft getroffen. De storm ging eind vorige week eerst aan land in de Filipijnen en China. Later richtte Yagi schade aan in Vietnam, Laos, Thailand en Myanmar.
Voor Myanmar komt de natuurramp bovenop tientallen jaren politieke chaos, die in 2021 in een stroomversnelling raakte met een staatsgreep van het leger. Daardoor zijn naar schatting 2,7 miljoen mensen op de vlucht in eigen land. Myanmar telt ongeveer 55 miljoen inwoners.