86.000 kinderen tegen polio ingeënt in Gaza op eerste dag campagne

Samenleving
door anp
maandag, 02 september 2024 om 15:28
anp020924201 1
GAZA-STAD (ANP/DPA) - Op de eerste dag van de vaccinatiecampagne tegen polio in Gaza zijn volgens de Palestijnse hulporganisatie UNRWA 86.000 kinderen ingeënt. De hulporganisatie zegt dat de campagne goede vooruitgang boekt, maar bemoeilijkt wordt door de aanhoudende gevechten.
Het is de bedoeling dat de komende dagen 640.000 Palestijnse kinderen een vaccin krijgen tegen de ziekte, die voor het eerst in 25 jaar is uitgebroken in Gaza. Dinsdag moet het aantal vaccinaties de 156.000 bereiken. Over vier weken hebben alle kinderen een tweede dosis nodig. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moet in totaal ruim 90 procent van de kinderen worden gevaccineerd om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.
De WHO kondigde eerder aan dat Israël zich drie dagen zou houden aan gevechtspauzes in de gebieden waar gevaccineerd wordt. Volgens de UNRWA zijn de gevechten echter niet volledig gestopt. In de nacht van zondag op maandag en maandagochtend waren er opnieuw aanvallen. Die maken het volgens de hulporganisatie moeilijk voor veel gezinnen om de vaccinatiecentra te bereiken.