ROSMALEN (ANP) - Dat de armoede in Nederlander na invoering van een nieuwe rekenmethode aanzienlijk lager is dan eerder gedacht, is volgens het Armoedefonds een papieren werkelijkheid. "Met de nieuwe definitie heeft niemand een extra boterham, shampoo of benodigde schoolspullen", aldus de directeur van het Armoedefonds, Henk de Graaf.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) hebben een nieuwe rekenmethode ingevoerd waarmee ze op lagere armoedecijfers uitkomen. Volgens die nieuwe berekening leefden zo'n 540.000 mensen vorig jaar onder de armoedegrens, tegenover ongeveer 830.000 mensen als de oude rekenmethode wordt gebruikt. Het grote verschil komt doordat huishoudens met bepaalde financiële reserves niet meer tot de armen worden gerekend.
Het Armoedefonds waarschuwt voor blindstaren op de nieuwe cijfers. "Uit de praktijk blijkt steevast dat een meerderheid van de armoedehulporganisaties aangeeft dat het aantal mensen dat bij hen om hulp vraagt, toeneemt", aldus de stichting. De nieuwe cijfers mogen volgens De Graaf dan ook "geen vrijkaart" zijn voor het kabinet "om niet in actie te komen". De stichting vindt het "spannend" wat de nieuwe rekenmethode voor de praktijk gaat betekenen en ze is bezorgd over hoe het uitpakt voor mensen met hoge zorgkosten of schulden, "zeker nu de energietoeslag wegvalt".
Grote zorgen
Ook komen mensen die in armoede leven steeds meer geld tekort, meldt de stichting. De instellingen die de armoede berekenen, bevestigen dit beeld. Daarnaast is de groep die net boven de armoedegrens hangt volgens De Graaf "enorm". Voor die mensen zijn de problemen "vaak even schrijnend. Stijgende kosten, beperkte toegang tot hulp en voortdurende onzekerheid maken deze situatie nauwelijks beter dan die van mensen onder de armoedegrens", aldus de directeur.
Voedselbanken Nederland denkt dat de nieuwe rekenmethode niet veel invloed zal hebben op het klantenbestand. Wel maakt de vereniging zich "grote zorgen" over een groep werkende mensen die sinds eind vorig jaar bij de voedselbank aanklopt voor hulp. Het gaat veelal om alleenstaanden met een kind en zzp'ers die in de problemen komen door stijgende kosten, legt directeur Hens Staghouwer uit. En door de nog altijd stijgende kosten gaat deze groep volgens hem de komende periode alleen maar groter worden.