DEN HAAG (ANP) - Een van de meest bedreigde walvissoorten ter wereld moet steeds vaker andere delen van de oceaan opzoeken om zijn prooi te volgen die door klimaatverandering naar andere gebieden toe gaat. De zogenoemde noordkapers zwemmen daardoor buiten hun beschermde gebieden en komen in drukke scheepsroutes en visserijgebieden terecht, signaleert International Fund for Animal Welfare (IFAW) in een nieuw rapport. Dit is gevaarlijk voor de dieren, want dan raken ze mogelijk gewond door vistuig of aanvaringen.
Wereldwijd zijn nog maar zo'n 350 noordkapers over. De dieren zwemmen van nature over grote afstanden, op zoek naar eten en om te paren. "Dus ze komen wel vaker in niet-beschermde gebieden", zegt Zaan Olivier, projectmanager Marine Conservation bij IFAW. "Echter, onze metingen laten zien dat steeds meer noordkapers hun routes verleggen als gevolg van klimaatverandering en de drukte van menselijke activiteiten."
In opdracht van IFAW is onderzoek gedaan naar de walvissen vanaf het speciaal gebouwde onderzoeksschip Song of the Whale. Over een afstand van meer dan 15.000 kilometer zijn in totaal 209 walvisachtigen waargenomen, waarvan minimaal 32 noordkapers. "Bij velen van hen werden littekens gezien als gevolg van eerdere verstrikkingen in vistuig en scheepsaanvaringen."
In het leefgebied van de noordkaper moeten schepen vaak al hun snelheid verminderen. Nu uit het onderzoek naar voren komt dat de walvissen ook nog ver buiten hun gebied zwemmen, vindt IFAW dat er meer beschermde zones moeten komen voor de walvissensoort. Bovendien kan alternatief vistuig helpen, zodat de walvissen daar niet in verstrikt raken, aldus IFAW.