Gouverneur Gavin Newsom van Californië heeft woensdag de noodtoestand uitgeroepen wegens de hitte die de Amerikaanse staat dezer dagen teistert. Naar verwachting zullen de komende week temperaturen worden gemeten van meer dan 43 graden en zullen hitterecords sneuvelen.
De hitte zorgt voor een enorme belasting van het elektriciteitsnet. Door de noodtoestand uit te roepen krijgen elektriciteitsproducenten meer ruimte om stroom op te wekken. Zo worden restricties op brandstofgebruik en eisen over luchtkwaliteit tijdelijk opgeschort. Anderzijds kunnen maatregelen worden genomen om elektriciteitsgebruik te beperken. Zo mogen mensen hun woningen niet verder af te koelen dan 25 graden, overdag geen zware apparaten gebruiken en niet onnodig het licht laten branden.
Doordat Californië ook met droogte kampt, draaien veel waterkrachtcentrales momenteel niet op volle toeren. De elektriciteitsproductie is daardoor lager dan normaal. De hele westkust krijgt de komende dagen met de hitte te maken, waardoor geen stroom uit buurstaten kan worden geïmporteerd.
"Dit is slechts de laatste herinnering aan hoe serieus de klimaatcrisis is en hoe die het dagelijks leven van Californiërs beïnvloedt", zei gouverneur Newsom toen hij de noodtoestand aankondigde. Volgens meteorologen duurt de hittegolf tot 6 september.