China wil ergens in de komende dagen een onbemande verkenner op Mars laten landen. Het karretje, dat de naam Zhurong heeft gekregen, moet tussen 15 en 19 mei voorzichtig neerkomen op het oppervlak van de rode planeet. Dat meldt de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA. Volgens onbevestigde berichten van ruimtevaartvolgers zou de landing op Mars al in de nacht van vrijdag op zaterdag (Nederlandse tijd) kunnen gebeuren.
China kan het derde land worden dat erin slaagt een 'rover' gecontroleerd op Mars te laten landen, na de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten.
De Zhurong is vernoemd naar een god van vuur in Chinese mythes. Het karretje vloog naar Mars aan boord van de ruimtesonde Tianwen-1 (Hemelse Vragen-1). Die was in juli gelanceerd. In februari kwam het vaartuig aan bij Mars, na een moeilijke oversteek van 470 miljoen kilometer in ongeveer 200 dagen tijd. Vanuit een baan rond Mars zocht de Tianwen-1 een geschikte plek voor de Zhurong om te landen. Dat is Utopia Planitia geworden, een hoogvlakte op het noordelijk halfrond van Mars.
Vertraging
Landen op Mars is bijzonder moeilijk. De landing duurt ongeveer zeven minuten. De verkenner schiet met een snelheid van zo'n 5 kilometer per seconde de dampkring van Mars binnen, een paar minuten later moet die zachtjes bungelend aan een parachute landen. Dit gaat zo snel dat de vluchtleiding vanaf de aarde niet kan ingrijpen. Elke opdracht zou pas een kwartier later aankomen, als de landing al lang en breed achter de rug is. Ondertussen zijn er veel manieren waarop de lander kan verongelukken, zoals een plotselinge windvlaag, een programmeerfout of een onderdeel dat bezwijkt onder de enorme krachten.
China wil met de Zhurong sporen van leven vinden en het oppervlak en de bodem van Mars in kaart brengen. Bovendien wil China aan de rest van de wereld laten zien waar het toe in staat is en wat de ambities zijn.